Univerzitetska biblioteka iz Beograda digitalizuje kultni časopis ''Ritam'' 1Foto: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U Centru za digitalizaciju Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković“ danas je počela digitalizacije kultnog časopisa za popularnu kulturu “Ritam“, koji je izlazio u Beogradu krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Biblioteke, kaže da će prvi brojevi biti dosutpni najširoj javnosti već krajem ove nedelje, kao i da će se u narednom periodu sukcesivno dodavati novi brojevi kako digitalizacija bude napredovala, pa se očekuje da će kompletna arhiva “Ritma“ biti dostupna javnosti za nekoliko meseci. Digitalni “Ritam“ biće deo pretražive digitalne biblioteke http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pretraga koja obuhvata preko 600.00 pretraživih strana, pretežno periodičnih izdanja, uključujući neke od najvrednijih artefakata kulturnog nasleđa Republike Srbije, u koje svakako spada i časopis “Ritam“.

Univerzitetska biblioteka iz Beograda digitalizuje kultni časopis ''Ritam'' 2

Časopis “Ritam“ izlazio je u Beogradu, redovno od 1989. do 1991. godine, a sa prekidima do 1995. godine. Na svojim stranicama donosio je tekstove nekih od najistaknutijih teoretičara i delatnika alternativne i rokenrol scene tadašnje Jugoslavije i Srbije, a izbor vesti, tema i prikaza koncerata, filmova, muzike i stripa svakako ga svrstava u sam vrh svetskog izdavaštva u okvirima žurnalizma koji se bavi alternativnom popularnom kulturom.

Kako se navodi u saopštenju Biblioteke, digitalizacija “Ritma“ biće obavljena po najvišim svetskim standardima, a u skladu sa preporukama Nacionalnog okvira za digitalizaciju periodike u Republici Srbiji koji je usvojen u novembru prošle godine. Svaki broj će biti u potpunosti pretraživ, tako da će biti lako pronaći omiljene autore, glumce, muzičare i i druge heroje i desperadose alternativne scene Srbije i sveta iz njenog najboljeg perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari