Upoznajte se sa animacijom i snimanjem filmova: Dan otvorenih vrata u vranjskom ŠAF-u 1Foto: Dušan Pešić / Danas

Škola animiranog filma (ŠAF) iz Vranja Danom otvorenih vrata obeležava 28. oktobar, koji je 2002. ustanovljen kao Međunarodni dan animacije.

Jasmina Stojanović, v. d. direktor ŠAF-a, za Danas je rekla da je danas, u periodu od 10 do 16 časova, ova škola otvorena za sve one koji žele da je posete i upoznaju se sa animacijom.

„Današnji dan, za razliku od prethodnih godina koje smo obeležavali, odlučili smo da obeležimo u formi Dana otvorenih vrata ŠAF-a, kada dajemo priliku svima koji su zainteresovani da dođu u naše prostorije, vide naš studio i učionicu, da pogledaju neke od naših ostvarenja na platnu, animirane filmove koji su nastali u proteklih 35 godina, koliko postojimo. Imaju priliku da se u studiju zadrže i snime, uz našu pomoć, kratku animaciju koju istog dana mogu da vide i na platnu“, rekla je Stojanović.

Upoznajte se sa animacijom i snimanjem filmova: Dan otvorenih vrata u vranjskom ŠAF-u 2
Foto: Dušan Pešić / Danas

Prema njenim rečima, ovaj 21. Međunarodni dan animacije ŠAF aktivno obeležava od 2006. godine.

„Otvoreni smo za pojedince, kao i za organizovane grupe koje su se unapred najavile, tako da danas imamo posetu nekoliko osnovnih škola iz Vranja i Vranjske Banje.

Organizovane grupe dece će se smenjivati u prostorijama vranjskog ŠAF-a i biće, takođe, u prilici da čuju više o samim počecima animiranog filma u svetu, o pioniru kinematografije, Emilu Rejnou, i njegovom izumu praksinoskopu, sa čijim otkrićem ova grana umetnosti počinje svoj razvoj.

ŠAF u Vranju postoji od 1987. Kroz školu je prošlo više od 2.500 polaznika, a trenutno je pohađa više od 50 polaznika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari