Uprava ULUS i nezadovoljno članstvo u isto vreme na istom mestu zakazali Izborne skupštine 1Foto: ULUS

Uprava Udruženja likovnih umentika Srbije (ULUS) zakazala je za nedelju Izbornu skupštinu tog udruženja, na kojoj treba da budu izabrani novi članovi organa i tela ULUS koji će ga voditi tokom naredne tri godine.

Kako se navodi u saopštenju, Izborna skupština će se održati u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu, a u isto vreme i na istom mestu odbor vanredne sednice Skupštine ULUS zakazao je svoju izbornu skupštinu.

Taj odbor je izabran 19. februara, kada su se umetnici sakupili u tom paviljonu i izglasali nepoverenje sadašnjoj upravi, zbog uverenja da uprava ULUS netransparentno vodi tu organizaciju – ne daje na uvid tačan broj članova udruženja i privatizuje projekte namenjene udruženju. Uprava odbacuje sve optužbe i osporava legitimitet odluka na skupovima koje sama nije organizovala.

„Dve suprotstavljene grupe su sredinom ovog meseca postigle neformalni dogovor da organizuju zajedničku skupštinu i da ona bude održana u prisustvu članova, a ne onlajn, ali taj dogovor uprava nije ispoštovala, pozivajući članstvo da se na narednoj sednici uključi i na ZOOM platformi. Odbor vanredne sednice Skupštine odbacuje takav način rada zbog prethodnih zloupotreba, kada nije bilo moguće verifikovati tačan broj prisutnih i glasanje, a istovremeno je cenzurisano svako izražavanje neslaganja“, navodi se u saopštenju.

Pozivi nezadovoljnih umetnika, upućeni Ministarstvu kulture, da se uključi u rešavanje problema u ULUS nisu dali rezultata, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari