Uroš Parlić: Teško je "sačuvati" film za premijeru u Nišu 1

I ove godine se očekuje dolazak u Niš velikog broja glumaca koji su učesnici festivala, kao i ostalih gostiju, kao što su režiseri filmova, predstavnici srpskih i regionalnih filmskih manifestacija, kinematografskih ustanova i institucija, filmskih producenata, scenarista, teoretičara, istoričara, kritičara i novinara.

To je jedna od stvari po kojima smo kao festival bez premca u zemlji i regionu – ocenjuje Uroš Parlić, predsednik Saveta festivala.

OTVARANJE: Festival je od prošle godine krenuo da se “otvara” ka regionu, kako zbog jezika – koji je veoma”važan elemenat”glume, tako i zbog kulturne razmene u regionalnom kulturnom prostoru. Ali, ako bi krenuli sa potpunom internacionalizacijom festivala, a ne samo regionalnom – kojom festival vraćamo na širi kulturni prostor glumačkih ostvarenja bivšeg ex-yu govornog područja, to bi svakako nužno poskupelo i troškove produkcije festivala. Savet festivala je smatrao da ukoliko bi bili prikazivani filmovi iz, na primer, Francuske li Nemačke, ne bi bi bila veća gledanost u odnosu na prikazivanje domaćih filmova i filmova iz regiona čije glumce naša publika poznaje iz prethodnog zajedničkog perioda, aktuelnih TV serija ili filmova koji se mogu videti na kablovskim kanalima.

NOVINE U ODNOSU NA PRETHODNE GODINE: Čak pet filmova iz ovogodišnje produkcije pripadaju manjinskim koprodukcijama ili nisu srpski filmovi, ali glumci koji igraju u njima koriste jezik za koji nisu potrebni prevodioci, a u svakom od njih makar i epizodnu ulogu igraju glumci iz Srbije. U takmičarskom programu zastupljene su ne samo čisto srpske produkcije, nego i regionalne koprodukcije, poput filmova “Granice kiše”, “Žabe” i “Meso”, kao i dva filma iz Hrvatske – “Agape” i “Komik sans”, u kojima srpski glumci igraju veoma zapažene uloge. Imamo i najveći broj festivalskih premijera u zvaničnom festivalskom programu u poslednjih desetak godina – četiri premijere u takmičarskom programu i tri premijerna gostujuća filma. Pripremljen je jako bogat i raznovrstan program pratećih manifestacija, a sva ta dešavanja odvijaće se na više mesta u gradu – u “Oficirskom domu”, bioskopima “Sinepleks” i “Vilin grad”, “Niškom kulturnom centru”. Projekcije će biti u potpuno renoviranom ambijentu “Letnje pozornice”, a kvalitet slike i zvuka biće na najvišem mogućem nivou i bez premca u regionalnim okvirima.

IZAZOVI U ORGANIZACIJI FESTIVALA: U nekadašnjoj zajedničkoj državi, kad je bila mnogo veća produkcija, većina filmova je najpre imala premijeru na filmskom festivalu u Puli, pa su u Nišu vrednovana glumačka ostvarenja, pa su eventualno išli na druge festivale, i tek na kraju su prikazivani u bioskopskoj mreži. Danas privatni producenti uglavnom pokušavaju da završe film u što kraćem roku da bi što pre imali premijeru u bioskopima. Jako je teško za festival ugovoriti premijeru za film koji bi morao da se “čuva” do početka festivala, pogotovo što “Zakon o kinematografiji” onemogućava plaćanje emitovanja za one filmove koji su sufinansirani iz budžeta Republike Srbije. Dodatni problem je činjenica da je skoro nemoguće ugovoriti glavni program festivala više meseci pre njegovog početka, pošto se mnogi filmovi završavaju u post produkciji neposredno pre samog festivala. Pred organizatore se zbog toga postavlja i dodatni problem – kako reklamirati festival ranije ako se do kraja jula i početka avgusta ne zna koji su sve filmovi na glavnom programu?

BUDŽETSKA SREDSTVA: Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu je najstarija manifestacija posvećena domaćem igranom filmu, ali i jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu. Reč je o festivalu koji ima izuzetan značaj za istinsku afirmaciju naše kinematografije i celokupnog srpskog glumišta, budući da su glumci bili i ostali konstantno pulsirajuća vrednost u okvirima domaće sedme umetnosti. Na Filmskim susretima će i u 2018. biti dodeljeno najmanje osam zvaničnih festivalskih nagrada namenjenih domaćim glumcima, uz najmanje dva potencijalna priznanja za uspešne nastupe stranih glumaca u domaćem filmu, kao i čitav niz drugih festivalskih priznanja, pa samim tim očekujemo da će se sredstva koja izdvaja Ministarstvo kulture iz godine u godinu uvećavati. Važno je napomenuti da Grad Niš, koji je i ove godine izdvojio 18 miliona dinara, čini festival održivim. Savet festivala je upravo iz tih razloga doneo odluku da se i ove godine cene kompleta karata od 2.000 dinara i pojedinačnih ulaznica od 400 dinara ne povećavaju i ostanu na nivou iz prošlih godina, što je primereno za ljubitelje filmske umetnosti iz Niša i jugoistočne Srbije.

Priznanja

Zvanične festivalske nagrade pratiće ove godine novčani iznosi koji su identični prošlogodišnjim. Laureat “Gran prija Naissa” dobiće 350.000 dinara. Dobitnici nagrada “Car Konstantin” i “Carica Teodora” dobiće po 280.000 dinara. Uz “Povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu”, dobitnicima će biti uručeno po 180.000 dinara. Epizodnu mušku i žensku ulogu pratiće novčane nagrade od 120.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari