Uskoro konkurs za novog upravnika 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Profesor Veljko Brborić, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, potvrdio je danas za naš list da je Ministarstvo kulture i informisanja u četvrtak dostavilo NBS pozitivno mišljenje o traženoj izmeni Statuta Biblioteke.

Prema Brborićevim rečima, tekst izmene Statuta narednih osam dana biće izložen ne oglasnoj tabli NBS, posle čega će UO doneti odluku i raspisati konkurs za izbor novog upravnika najstarije institucije kulture u Srbiji.

Ministarstvo kulture krajem maja poništilo je prvi konkurs za novog upravnika NBS, raspisan 8. aprila. Na tom konkursu prijavilo se pet kandidata od kojih su, odlukom UO, u uži izbor ušli Laslo Blašković, dotadašnji upravnik, a sad vršilac ove dužnosti, i Milorad Vučković, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije.

Poništavajući konkurs, Ministarstvo je u prvi mah naložilo UO NBS da u roku od 30 dana donese novu pravilnu Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Biblioteke, ali je potom promenilo odluku i zatražilo izmenu Statuta NBS, što je izazvalo razne kontroverze u bibliotekarskim krugovima.

Profesor Brborić kaže da je prvi konkurs poništen jer nije bio u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom NBS, za čije odobrene izmene tvrdi da su „kozmetičke prirode“.

Iako se u spekulisalo da će izbor novog upravnika sačekati predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, u NBS se sad nezvanično priča da je Ministarstvu kulture, navodno, „preporučeno“ sa više instance da se ubrza proces izbora novog upravnika do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari