Uskoro konkurs za novog upravnika 1Narodna biblioteka Srbije Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Profesor Veljko Brborić, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije, potvrdio je danas za naš list da je Ministarstvo kulture i informisanja u četvrtak dostavilo NBS pozitivno mišljenje o traženoj izmeni Statuta Biblioteke.

Prema Brborićevim rečima, tekst izmene Statuta narednih osam dana biće izložen ne oglasnoj tabli NBS, posle čega će UO doneti odluku i raspisati konkurs za izbor novog upravnika najstarije institucije kulture u Srbiji.

Ministarstvo kulture krajem maja poništilo je prvi konkurs za novog upravnika NBS, raspisan 8. aprila. Na tom konkursu prijavilo se pet kandidata od kojih su, odlukom UO, u uži izbor ušli Laslo Blašković, dotadašnji upravnik, a sad vršilac ove dužnosti, i Milorad Vučković, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije.

Poništavajući konkurs, Ministarstvo je u prvi mah naložilo UO NBS da u roku od 30 dana donese novu pravilnu Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Biblioteke, ali je potom promenilo odluku i zatražilo izmenu Statuta NBS, što je izazvalo razne kontroverze u bibliotekarskim krugovima.

Profesor Brborić kaže da je prvi konkurs poništen jer nije bio u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom NBS, za čije odobrene izmene tvrdi da su „kozmetičke prirode“.

Iako se u spekulisalo da će izbor novog upravnika sačekati predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji, u NBS se sad nezvanično priča da je Ministarstvu kulture, navodno, „preporučeno“ sa više instance da se ubrza proces izbora novog upravnika do kraja godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Uskoro konkurs za novog upravnika”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.