Uskoro spomenik slavnom trubaču Miću Petroviću u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Milovan Mićo Petrović (1961- 2000), jedan od najvećih majstora trube, dobiće uskoro spomenik u svom Užicu i to 7.oktobra ove godine, dva dana uoči Dana grada.

Iako je slavni trubač rođen u užičkom selu Duboko, spomenik će biti postavljen u samom Užicu, na Rakijskoj pijaci, u blizini tamošnje česme.

Bronzana skulptura, rad akademskog vajara Zorana Ivanovića, profesora na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, biće visoka 2,5 metara, a sa mermernim stepeništem i postamentom dosezaće oko četiri metra.

Prema idejnom rešenju autora, Mićo Petrović je realistično prikazan u srpskoj narodnoj nošnji, kako stoji i svira trubu, a na postamentu, uz ime i prezime i godine rođenja i smrti, uklesano je „majstor trube“.

Inicijativu o podizanaju spomenika su, u januaru prošle godine, pokrenuli  Udruženje Užičana u Beogradu, Udruženje srpskih domaćina, Etno-udruženje Zavičaj, Udruženje Zlakusa, uz podršku Doma kulture Guča, ali i čuveni trubači Milovan Babić i Boško Ostojić. Dva meseca kasnije, to je Skupština grada jednoglasno prihvatila, a zbog tadašnjih epidemijskih neprilika odluka o tome tek sad se sprovodi.

Dejan Petrović, poznati trubač i sin Mića Petrovića,  zahvalio se svima koji su pokrenuli inicijativu i posebno naglasio da se „spomenik finansira isključivo novcem koji su donirali njegovi prijatelji i prijatelji njegovog pokojnog oca, koji žele da ostanu anonimni“.

Uskoro spomenik slavnom trubaču Miću Petroviću u Užicu 2
Foto: Ivan Gujaničić

„Možda će neko reći da je taj novac mogao da ode u druge svrhe, ali ti ljudi i ja uvek smo bili donatori bolnica, crkava i drugih ustanova i pojedinaca, kojima je novac bio potreban“, kazao je Dejan Petrović.

Navodeći da će „spomenik imati visoku umetničku vrednost, kao i ostale skulpture profesora Ivanovića“, on je najavio da će se na dan otkrivanja spomenika, najverovatnije, u Narodnom pozorštu Užice prvi put prikazati dokumentarni film o njegovom pokojnom ocu koji je, 1997. godine, snimio autorski tim iz Pariza, i da će tada Užičanima pokloniti i svoj koncert.

„Mićo ima rododitelje, suprugu, nas dvojicu sinova i troje unučadi i svi smo zadovoljni i ponosni. Ponosan sam na mog oca, jer je prvenstveno bio dobar čovek. Umro je pre 21 godinu i za to vreme nije bilo dana da ga neko nije pomenuo. Bio je dobar čovek i to je vizija mog života – da ostanem dobar čovek“, kazao je Dejan Petrović.

Za svog oca je naveo i da je bio „izvanredan muzičar, što potvrđuju svi sa kojima je sarađivao, da je obišao više od pola sveta, ali je uvek pominjao svoj grad i svoje selo Duboko“.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica, kazao je da to „neće biti spomenik samo Miću Petroviću, nego trubi, trubaštvu i očuvanju kulturnog nasleđa“.

„On nije bio samo jedan od najboljih srpskih trubača i majstor nad majstorima trube, bio je čovek koji je uvek i sa ponosom isticao da su Užice i njegovo selo Duboko centar sveta. Uvek je promovisao naš grad za koji se, zahvaljujući njemu, čulo van granica Srbije“, naveo je Stojadinović i obećao da će se „Užice na taj i slične načine odužiti i drugim znamenitim Užičanima.

Za postavljanje spomenika je izabrana lokacija Rakijske pijace, u dogovoru sa arhitektima, vajarom i incijatorima njegovog postavljanja, a zbog toga što su na tom prostoru, objasnio je Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, nekada bile zanatske radnje i pijaca.

„Sledeće sedmice počeće radovi i pokušaćemo sve to da uradimo do 7.oktobra ove godine, uoči 9.oktobra – Dana grada“, rekao je Maksimović i istakao da se „postavljanjem spomenika neće narušiti ambijentalna celina tog dela Rakijske pijace.

Ponosan na oca

„I ja volim moj grad, kao što ga je voleo moj otac, i u njemu sam ostao da živim. Nisam se preselio u Beograd, kao što to mnogi pričaju. Povremeno sam u Beogradu, zbog obaveza, ali moje dete pohađa školu u Užicu“, objasnio je Dejan Petrović i dodao da će spomenik njegovom ocu „biti njegov ponos i obaveza da nastavi ono čime su se, sa velikim uspehom, bavili njegov otac i deda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari