Budući izgled Ramske tvrđave

Tim povodom, radove na restauraciji Ramske tvrđave posetili su predstavnici opštine Veliko Gradište, Turske agencije za razvoj TIKA-e i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo gde je, sa izvođačima radova održan sastanak povodom završetka ovog velelepnog utvrđenja.

Kako smatraju koordinatorka TIKA-e u Srbiji Ćala Gultekin Tosbat i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, dosadašnji radovi su urađeni korektno i privode se kraju prema projektu te je nadalje potrebno utvrditi prioritete kako bi tvrđava bila stavljena u funkciju turizma i spremna za svečano otvaranje krajem jeseni.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejan Radovanović i arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović predstavili su rezultate arheoloških iskopavanja na tvrđavi kao i potencijalne teškoće prilikom nastavka radova budući da je neizvesno na šta će istraživači još naići.

Dosadašnje radove na tvrđavi i trenutnu situaciju izneli su glavni arhitekta Kalbije Nojan i predstavnici izvođača radova firme Abma iz Istanbula i nadzornog organa. Kako je na sastanku rečeno, potrebno je planirati uređenje okoline, osvetljenje, radove na električnim instalacijama kao i bezbednost posetilaca u utvrđenju.

Podsećanja radi, kroz Ram prolazi biciklistička staza Eurovelo 6, trasom iz Banata, preko Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, a u toku je i izgradnja pristana za putničke brodove. Putnici koji stižu skelom preko Dunava obavezno svrate i do tvrđave dok gosti uglavnom dolaze organizovano.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će domaćim i stranim gostima pružiti nesvakidašnji doživljaj.