Uskoro završetak restauracije Ramske tvrđave 1Budući izgled Ramske tvrđave

Završetak obimne i sveobuhvatne restauracije Ramske tvrđave, jednog od najatraktivnijih fortifikacijiski utvrđenja na Dunavu, smeštenoj nekoliko kilometara uzvodno od Velikog Gradišta, bliži se završetku koji će pružiti izvanrednu dopunu bogate turističke ponude ove podunavske komune.

Tim povodom, radove na restauraciji Ramske tvrđave posetili su predstavnici opštine Veliko Gradište, Turske agencije za razvoj TIKA-e i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo gde je, sa izvođačima radova održan sastanak povodom završetka ovog velelepnog utvrđenja.

Kako smatraju koordinatorka TIKA-e u Srbiji Ćala Gultekin Tosbat i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, dosadašnji radovi su urađeni korektno i privode se kraju prema projektu te je nadalje potrebno utvrditi prioritete kako bi tvrđava bila stavljena u funkciju turizma i spremna za svečano otvaranje krajem jeseni.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejan Radovanović i arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović predstavili su rezultate arheoloških iskopavanja na tvrđavi kao i potencijalne teškoće prilikom nastavka radova budući da je neizvesno na šta će istraživači još naići.

Dosadašnje radove na tvrđavi i trenutnu situaciju izneli su glavni arhitekta Kalbije Nojan i predstavnici izvođača radova firme Abma iz Istanbula i nadzornog organa. Kako je na sastanku rečeno, potrebno je planirati uređenje okoline, osvetljenje, radove na električnim instalacijama kao i bezbednost posetilaca u utvrđenju.

Podsećanja radi, kroz Ram prolazi biciklistička staza Eurovelo 6, trasom iz Banata, preko Srebrnog jezera i Velikog Gradišta, a u toku je i izgradnja pristana za putničke brodove. Putnici koji stižu skelom preko Dunava obavezno svrate i do tvrđave dok gosti uglavnom dolaze organizovano.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će domaćim i stranim gostima pružiti nesvakidašnji doživljaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari