Uspešna godina u radu Filmskog centra Srbije 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Prethodnu godinu u srpskoj kinematografiji obeležilo je potpisivanje Sporazuma o koprodukciji između Vlada Francuske i Srbije, sa ciljem osnaživanja saradnje na polju kinematografije, a doprineće i trendu postizanja dobrih rezultata, koje je Filmski centar Srbije zabeležio, navodi se u saopštenju.

U prilog tome govore podaci da je tokom 2019. godine premijerno prikazano 38 dugometražnih domaćih filmova, među kojima 26 domaćih igranih, uključujući i manjinske koprodukcije, kao i 12 dokumentarnih filmova. Neki od najznačajnijih budućih filmskih ostvarenja koje je podržao FCS su „Košare“ i „Dara iz Jasenovca“, „Juzni vetar 2“, „Otac“, kako bi se i filmski obradile priče od nacionalnog i istorijskog značaja, kao i savremene drustvene teme.

Rezultati Filmskog centra Srbije, od dolaska novih članova Upravnog odbora, pokazuju da je tokom prethodne dve godine realizovano ukupno 53 konkursa, od kojih 27 u 2019. godini i 26 u 2018. godini. Takođe, značajno je uvećan i broj podržanih projekata, uključuјući razvoј i unapređenje scenariјa, razvoј proјekata, stimulaciјe i digitalizaciјu, kojih je u prethodnoj godini bilo 181, dok u 2018. godini ukupno 184. Istovremeno, broј gledalaca domaćeg filma za navedeni period je porastao, pa tako za 2019. godinu iznosi 956.677 dok za 2018. godinu 864.177 gledalaca.

Godinu velikog uspeha srpskog filma obeležio je i prvi raspisani konkurs za dečiji i debitantski film, ali i činjenica da je širom Srbije napravljena mreža digitalizovanih bioskopa, koji prate produkciju.

Jednom rečju, napravljeni su uslovi za filmsku produkciju koji sa pravom dokazuju tvrdnju da je ovo “zlatno doba” srpske kinematografije, saopštava UO FCS u svom obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari