Uspešna izdavačka godina za Muzej Krajine u Negotinu 1Muzej Krajine, Knjige Foto: Danijela Nikolić

Muzeju Krajine u Negotinu, zahvaljujući kvalitetnim projektima, Ministarstvo kulture svake godine odobrava određena sredstva. I prošla godina je uprkos pandemiji, za negotinske muzealce bila radna jer su uspešno realizovali arheološke i projekte iz oblasti muzejskog nasleđa. Tako je ova ustanova kulture kao izdavač potpisala osam knjiga, pet novih naslova i tri reprint izdanja za koja […]

Muzeju Krajine u Negotinu, zahvaljujući kvalitetnim projektima, Ministarstvo kulture svake godine odobrava određena sredstva. I prošla godina je uprkos pandemiji, za negotinske muzealce bila radna jer su uspešno realizovali arheološke i projekte iz oblasti muzejskog nasleđa. Tako je ova ustanova kulture kao izdavač potpisala osam knjiga, pet novih naslova i tri reprint izdanja za koja je javnost bila zainteresovana.

– Mi do sada nismo štampali ovako veliki broj knjiga od kada muzej postoji od 1934. godine. Uvek je godišnje iz štampe izlazila jedna ili dve knjige i ne verujem da će se ovako nešto ponoviti, ali je godina takva bila da su sredstva ministarstva sa nekih drugih projekata preusmerena na izdavaštvo. Tako su svoja druga izdanja doživela tri naslova: „Sakralna topografija Negotinske Krajine“ autora Nenada Makuljevića, koja je objavljena 2012. godine u saradnji sa Filozofskim fakultetom. On je sa svojim saradnicima još 2009. obilazio ovaj naš teren i zabeležio dragocene podatke. Nakon prvih 420 primeraka u prvom izdanju, očekujemo da će i ovih 300 biti brzo podeljeno zainteresovanim čitaocima. Drugo reizdanje je „Junak od sablje“ autorke Vesne Nikolić, reprezentativna knjiga o našem velikanu koja je štampana prošle godine u 300 primeraka i sada je obnovljen isti tiraž. Treće reizdanje nosi naslov „U očima posetilaca“ autorke Sanje Radosavljević, muzejskog pedagoga. Radi se o vodiču kroz muzejske postavke, ali su u dobrom delu zastupljeni i utisci posetilaca maltene od samog osnivanja muzeja – objašnjava direktor Muzeja Krajine Ivica Trajković.

Postojeća dobra saradnja sa gradskom bibliotekom za rezultat je, između ostalog , imala štampu dve publikacije čija je tema štamparstvo u Krajini autorke Suzane Sirotović. Prva se odnosi na štampu u periodu od kraja 19. veka pa sve do 1945. godine, a druga publikacija donosi podatke o štamparijama i knjižarama u istom vremenskom periodu. Među novim naslovima negotinskog Muzeja su i dve knjige za decu.

-Pre par godina uočili smo tu prazninu u naslovima koji su namenjeni najmlađima. Prošle godine smo publici predstavili knjigu o Mokranjcu autorke Vesne Janjić, a ove godine autorka je napisala knjigu o Hajduk Veljku. Ova knjiga namenjena je, kao i prethodna, deci osnovnoškolskog uzrasta. Koleginica koja je istoričar umetnosti Vesna Nikolić uradila je knjigu „Volim Mokranjca“ koja je namenjena još mlađem uzrastu, deci od tri do pet godina. Ovakva knjiga se po prvi put pojavljuje otkad naša institucija postoji i najmlađe na zanimljiv način vodi kroz život slavnog Stevana Mokranjca – kaže direktor Muzeja Krajine.

Ovih dana na policama biblioteke Muzeja Krajine treba da se nađe i publikacija o arheološkom lokalitetu Vrelo Šarkamen čiji su autori stručnjaci koji već godinama realizuju projekte sistematskog istraživanja ovog značajanog arheološkog lokaliteta: rukovodilac projekta, Sofija Petković, arheolog negotinskog muzeja koji je saradnik na projektu Gordan Janjić i arhitekta Igor Bjelić. Što se ove godine tiče, u planu je prevod „Kataloške postavke“ na engleski jezik kaže direktor Trajković, navodeći da se razmišlja o još jednom štampanom izdanju za najmlađe, štampanju „Letopisa“, a tu je i projekat kojim će konkurisati u oblasti muzejskog nasleđa. Kada se zato steknu uslovi, nova i reprint izdanja Muzeja Krajine u Negotinu biće predstavljena negotinskoj, ali i publici u gradovima u okruženju i širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari