Uspešno završeni planirani radovi na arheološkim lokalitetima Glamija i Mora Vagei 1Foto: Muzej Krajina

Glamija kod Rtkova i Mora Vagei kod Mihajlovca dva su od brojnih rimskih utvrđenja duž Limesa – Rimske vojne granice na Dunavu koja se nalazi na preliminarnoj listi Uneska.

I na jednom i na drugom arheološkom lokalitetu ove jeseni bilo je radova: arhitektonsko -geodetskih i fotogrametrijskih snimanja na Glamiji i konzervatorsko-restauratorskih radova na utvrđenju Mora Vagei.

U oba projekta aktivno je bio uključen arheolog i muzejski savetnik mr Gordan Janjić koji godinama unazad projektima i radom na terenu radi na zaštiti, konzervaciji i prezentaciji bogatog arheološkog nasleđa ovog kraja .

– Na arheološkom lokalitetu Mora Vagei, u selu Mihajlovac završeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na arhitektonskim strukturama ovog kasnoantičkog utvrđenja.

Ovi radovi realizovani su sa pet miliona dinara projektnih sredstava Ministarstva kulture i informisanja. Iduće godine će radovi biti nastavljeni, a njihovim završetkom dobićemo još jedan reprezentativan objekat i kulturno dobro kojim ćemo adekvatno prezentovati kulturno nasleđe našeg kraja. – kaže za Danas mr Gordan Janjić.

Arheološki lokalitet Mora Vagei sa ostacima utvrđenja izgrađenim krajem III i početkom IV veka nalazilo se na rimskom putu Egeta – Akvis. Deo Limesa je I Glamija u susednoj opštini Kladovo, na kojoj je negotinski Muzej Krajine upravo završio prvu fazu projekta „Priprema projektne dokumentacije za konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkom nalazištu Glamija u Rtkovu, opština Кladovo“.

Dvonedeljni terenski rad obuhvatio je arheološke definicije postojećeg stanja, arhitektonsko-geodetska snimanja i na kraju fotogrametrijska snimanja i kako kaže Gordan Janjić može se reći da je prva faza pomenutog projekta završena.

– Ono što predstoji je izrada arhitektonskog i građevinskog projekta kojim će se konkurisati za sredstva potrebna za konzervatorsko-restauratorske radove. Ukoliko sredstva budu odobrena, možemo već dogodine očekivate majstore zidare na lokalitetu koji će u skladu sa projektnom dokumentacijom pokušati da obnove ovaj objekat i daju mu izgled najpribližniji onome kakav je bio pre 1600 godina. Neće biti u potpunosti obnovljen jer za to ne postoje dokazi niti dokumentacija, ali će se podići zidovi i stubovi u sredini do te mere da Glamiju predstave na najbolji mogući način.- objašnjava Janjić, naglašavajući “Na putu smo da još jedno arheološko nalazište, koje je bilo sastavni deo utvrđene rimske granice na Dunavu, zauzme svoje mesto na Uneskovoj mapi, kao deo celine na kojoj Muzej Кrajine intenzivno radi”.

I ovaj projekat se realizuje sredstvima Ministarstva kulture i informisanja koje je odobrilo 750 hiljada dinara za ove namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari