Utisci nakon posete delegacije PEN-a Turskoj 1Foto: EPA / Sedat Suna

Završena je poseta delegacije PEN-a, svetske organizacije pisaca, Istanbulu i Turskoj, a povodom progona pisaca i novinara i opšte ugroženosti slobode govora u toj zemlji, što je posledica neuspešnog puča koji se dogodio 15. jula prošle godine.

U ovom trenutku oko 150 pisaca i novinara, ali i drugih ljudi koji žive od intelektualnog rada se nalazi u zatvorima u Turskoj, što ovu zemlju stavlja na prvo mesto po utamničenim novinarima na svetu. U delegaciji je bila i predsednica srpskog i potpredsednica međunarodnog PEN centra Vida Ognjenović.

Međunarodni PEN centar je odlučio da pošalje delegaciju jer se smatralo da protestno pismo i rezolucija koji su ranije poslati nisu dovoljni, jer, kako je rečeno, na te rezolucije retko stižu bilo kakvi odgovori. Pored progonjenih pisaca, izdavača i novinara koji su još uvek na slobodi delegacija se sastala i sa turskim ministrom kulture i drugim državnim zvaničnicima.

– Mi smo tražili da se pisci koji su u zatvoru zbog verbalnog delikta, čije je ljudsko pravo na taj način pogaženo i uzurpirano, smesta oslobode i da se prekine sa sudskim proganjanjem i drugim opresijama prema piscima, novinarima, izdavačima, profesorima i drugim intelektualcima i da se ta sintagma – a to je „podrivanje državnih temelja“, precizira jer pod takvu opštu krivicu može da spada bilo šta – rekla je Vida Ognjenović na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama srpskog PEN-a.

Turski zvaničnici su im rekli da i oni podržavaju slobodu govora i poštuju ljudska prava, ali da su u situaciji u kojoj su temelji državnog uređenja uzdrmani oni prinuđeni da primenjuju represivne mere kako bi sačuvali stabilnost države.

Delegacija je takođe održala i protest ispred turskog zatvora da izrazi negodovanje zbog teških uslova i nehumanog postupanja prema zatvorenim, osuđenim i neosuđenim, intelektualcima, gde postoje, kako je rečeno, i slučajevi teškog mučenja. Predstavnici PEN-a su vrlo brzo bili okruženi većim brojem policijskih snaga Turske, a tom prilikom su im i dva puta oduzimani i vraćani pasoši. Tokom cele posete drugih većih incidenata nije bilo.

Mnogi vodeći svetski pisci su se pridružili protestu potpisavši pismo solidarnosti sa turskim kolegama. „Nećemo ćutati dok se vaša prava krše. Mi ćemo podići naš globalni glas protiv svakog nastojanja da budete ućutkani“ – između ostalog navodi se u pismu. Među potpisnicima su i dobitnici Nobelove nagrade za književnost Elfride Jelinek, Mario Vargas LJosa, DŽon Maksvel Kuci, kao i pisci Elif Šafak, Salman Ruždi, DŽonatan Frenzen, Tarik Ali, Nil Gejman i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari