Aplauz filmu “YU Grupa – Trenutak sna” na 51. Festu, priči o braći Jelić, rokenrolu, trajanju, ljubavi i borbi 1Foto: Teodor Brković Gajin

Svetska premijera dokumentarnog filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova na 51. Festu, ispraćena je večeras višeminutnim ovacijama publike u Velikoj sali mts Dvorane.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici.

Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Aplauz filmu “YU Grupa – Trenutak sna” na 51. Festu, priči o braći Jelić, rokenrolu, trajanju, ljubavi i borbi 2
Yu Foto Teodor Brkovic Gajin

Nakon projekcije prepunom gledalištu poklonila se mnogobrojna ekipa filma, kao i članovi porodice Jelić.  Dragi, Žika i Petar Jelić su prvi put imali priliku da pogledaju, zajedno sa publikom, ostvarenje Darka Lungulova, i bili su  vidno uzbuđeni i veoma emotivni.

– Prijatno sam iznenađen, nisam znao kakav je sadržaj filma, više sam dirnut nego što sam mislio da ću biti. Veoma je emotivan. Ima dosta kolega kojih se rado sećam i sa kojima sam provodio dane i godine, a koji nisu sa nama više. Dokumentarac je forma koja treba da prikaže nešto što publika ne zna. Mislim da je Darko u potpunosti uspeo da nas opiše kakvi smo kao ljudi, kao porodica, bend. Ne mogu u jednom dahu da ispričam, tek sada vidim koliki je bio Darkov trud i svaka mu čast – izjavio je Dragan Jelić.

Prema rečima Žike Jelića, on je bio deo publike i nije očekivao da će biti ovako dobar film.

– Znam da je Darko profesionalac i već je priznat reditelj, radio je dobre filmove, i jasno mu je sve, ali nisam znao šta će mu biti vodilja i šta će da provuče kroz film. Nedavno sam, na konferenciji za novinare, shvatio da je koristio Super 8 filmove arhivske koje sam mu dao, i da su mu ti amaterski fimovi koje sam ja iz hobija snimao puno pomogli.

Aplauz filmu “YU Grupa – Trenutak sna” na 51. Festu, priči o braći Jelić, rokenrolu, trajanju, ljubavi i borbi 3
Foto promo Teodor Brkovic Gajin

Kako je izjavio, oni su Darku Lungulovu dali konačnu ideju i mogućnost da poveže period od njegovog rođenja 1942, do koncerta koji je bio krajem prošle godine. To je mnogo godina, istakao je Žika, lepo je to sve spojio, i on je oduševljen filmom.

Autor originalne muzikr za ovaj film, Petar Jelić, kako je istakao, bio je najuključeniji u celu priču.

– Morala je da postoji „tampon“ zona između Dragija, Žike i Darka. Oni su stari vukovi, beli orlovi i teško prihvataju sve te stvari, a Darku je trebalo prihvatanje, da bude sa nama, da bi stekao pravi utisak i u kom smeru želi da ide. Zbog muzike koju sam radio imao sam priliku da vidim par segmenata filma, koliko je trebalo da uradim muziku. Prećutni dogovor je bio da ni na koji način utičemo na film- rekao je Petar.

– Sada, kada sam odgledao, posle jako puno emocija tokom gledanja, morao bih još najmanje dva puta da vidim film. Drugačije je kada gledaš dokumentarac o sebi, a drugačije o nekom drugom. Znam da mi se jako svideo i da sam jako zahvalan Darku za to što je uradio. Zato što je svima nama, a i Jelićima, ovekovečio jedan veliki deo našeg života i na tome mu neizmerno hvala – izjavio je najmlađi Jelić.

Aplauz filmu “YU Grupa – Trenutak sna” na 51. Festu, priči o braći Jelić, rokenrolu, trajanju, ljubavi i borbi 4
Foto promo Teodor Brkovic Gajin

– Ovaj filme će uvek biti jedno veliko svedočanstvo svega onoga što smo proživeli. Mnogo stvari se u životu dešava i mnogo toga zaboravimo, mnogo toga izbledi, zato su slike, snimci bitni. Možeš da im se vratiš i kada vidiš određenu sliku setiš se događaja i počnu fioke u mozgu da ti se odmotavaju. To je Darko uradio za nas i na tome mu neizmerno hvala – naglasio je Petar.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ podržao je na konkursu Filmski centar Srbije, a koproducent filma je Mirko Miljuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari