Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 1Foto: Ana Milošević/Danas

U užičkom Istorijskom arhivu otvorena je izložba „Sarajevo i Užice – istorija neraskidivih veza“ kao rezultat saradnje Arhiva Bosne i Hercegovine i užičkog Arhiva. Autor izložbe je Danijela Mrda, direktorka Arhiva BiH, a koautori Merima Serhatlić – Agarević, Sandra Biletić i Siniša Domazet.

“Značaj ove izložbe ogleda se u kontekstu oživljavanja istorijskih sadržaja koji upućuju na duboke istorijske veze dva grada, ali i uspostavljanje novih veza našeg naroda sa obe strane reke Drine”, poručeno je na otvaranju izložbe u Istorijskom arhivu u Užicu.

O tim vezama svedoči poklon koji je užički Istorijski arhiv dobio od prijatelja sa druge strane Drine, karta sa ucrtanim školama iz perioda Drinske banovine.

Izložba je otvorena tri nedelje i naći će se u okviru manifestacije Noć muzeja.

Postavku čini 26 panoa raspoređenih u tematske celine, koje upućuju na istoriju i svakodnevicu dva grada. Većina dokumenata je iz perioda Drinske banovine, a prvi put su prikazani u Užicu, u kome slikovito pričaju o privredi, prosveti, saobraćaju, zdravstvu, delatnostima raznih udruženja i migracionim kretanjima.

Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 2
Dragan Mastilović/Foto: Ana Milošević/Danas

Prema rečima recenzenta izložbe i dekana Filozofskog fakulteta Dragana Mastilovića, posetioci užičkog Arhiva u toku naredne tri sedmice mogu pogledati dokumentovane priče o užičkoj fabrici oružja i municije, vodenici na Đetinji, instalaciji električne rasvete u banovimskom rasadniku u Čajetini, izgradnji pravoslavne crkve u Jelen Dolu i Šljivovici, bioskopima, užičkom Domu narodnog zdravlja i Dispanzeru za tuberkolozu, građanskim srednjim stručnim školama.

“Tu je i lična priča domaćina Milinka Simovića iz Užica kome su oduzeli 1000 litara rakije. Posebna vrednost izložbe je u tome što pokazuje običnog čoveka u istorijskom trajanju što je retka pojava u istoriografiji”, istakao je Mastilović.

Značajan deo postavke posvećen je periodu prve zajedničke države Južnih Slovena, kada su se Sarajevo i Užice našli u istoj državi, kada je Drina prestala da bude granica između dva dela istog naroda.

Autorka izložbe i direktorka Istorijskog arhiva BiH, Danijela Mrda, istakla je da o povezanosti naroda na dve obale Drine svedoče priče o ushićenju sa kojim se čekao voz Ćira na Bistriku, kada su stizali užički trgovci sa kajmakom i drugim tradicionalnim proizvodima.

Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 8
Danijela Mrda/Foto: Ana Milošević/Danas

“Kartu Drinske banovine sa ucrtanim školama poklanjamo užičkom Arhivu. Ona se prvi put može videti ovde, jer iz našeg Arhiva njena kopija nije prikazvina i izlagana, rekla je Mrda.

Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 9
Željko Marković/Foto: Ana Milošević/Danas

Direktor Istorijskog arhiva u Užicu, Željko Marković, istakao je da je reč o postavci koja je dar Istorijskog arhiva BiH, između ostalog, zato što je prilagođena Užicu.

“Jedno vreme je i Užice bilo centar Uprave Dinske banovine, kada je stvorena Nezavisna država Hrvatska, sve do stvaranja Nedićeve Uprave. Drinska banovina nas na poseban način veže, istakao je Marković.

Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 10
Dragoljub Stojadinović/Foto: Ana Milošević/Danas

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović, koji je otvorio izložbu, podsetio je da je Sarajevo, po kilometraži, na istoj udaljenosti od Užica kao Beograd.

“Mnogi Užičani su se školovali u Sarajevu, drugi decenijama održavaju poslovne kontakte, a tu su i oni koji imaju rodbinu i prijatelje u gradu na Miljacki. Činjenice nepobitno pokazuju da nam je istorija u velikoj meri zajednička i da opstanak dugujemo, imeđu ostalog, uzajamnoj podršci i razumevanju naših naroda, rekao je Stojadinović.

Užički Istorijski arhiv: O neraskidivim vezama Sarajeva i Užica 11
Kartra sa ucrtanim školama, poklon Istorijskog arhiva NiH/Foto: Ana Milošević/Danas

Ovu postavku je u Užicu moguće pogledati u toku naredne tri sedmice, nakon čega će biti postavljena u Bihaću na Međunarodnom savetovanju arhivskih radnika, a zatim i u Bajinoj Bašti i u Čajetini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari