Vajar iz Danske sa nalogom iz Bavarske 1

Posle dvogodišnjeg temeljnog saniranja „Gliptoteke“, ovaj jedinstveni muzej antičkih skulptura i plastike je ponovo otvoren.

Ovim povodom je organizovana izložba naslovljena „Bertel Torvaldsen i Ludvig I – vajar iz Danske sa nalogom iz Bavarske“, koja će biti dostupna publici do kraja jula. Više muzeja iz Danske i Nemačke su pozajmili svoje artefakte za ovaj kulturni praznik kolegijalne saradnje.

Izložba posvećena slavnom danskom vajaru Bertelu Torvaldsenu podseća na harmoničnu saradnju bavarskog princa prestolonaslednika i državnika i danskog umetnika i njihove zajednički zaorane kulturne brazde.

Ona je produžetak već organizovane izložbe „Face to Face. Thorvaldsen and Portraiture“ u Thorvaldsens Museum(u) u Kopenhagenu.

Torvaldsen je pre 200 godina bio najpoznatiji vajar svoga vremena.

Bavarski princ ga je obožavao, te mu je dao mnogobrojne projekte u nalog.

Za Ludvigovu „Gliptoteku“ Torvaldsen se prihvatio izrade antičkih skulptura, među kojima i slavne Egenite. Vajar je izradio skulpture, portrete i sakralnu plastiku za dinastiju Vitelsbaher.

Mnoga njegova dela su danas izložena u muzejima ili pak u javnom prostoru, na trgovima, parkovima i bulevarima.

Ova izložba tematizuje etape u biografiji danskog umetnika sa fokusom na njegov rad po nalogu docnijeg kralja Ludviga I, koji je bio njegov obožavalac i ujedno nalogodavac.

Obnovljena „Gliptoteka“ blista punim sjajem slave zbog koje je Minhen apostrofiran kao „Atina na Izaru“, kakao se inače zove reka u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari