Preksinoćnim koncertom Soul Connection big bend, na sceni Terase između crkava, započeo je trodnevni program „Tribute to Nikola Mimo Mitrović“, koji je ovogodišnji festival Grad teatar posvetio velikom džez trubaču, muzičaru koji je nastupao na najprestižnijim scenama u inostranstvu svirajući sa najvećim džez imenima današnjice, Budvaninu Nikoli Mimu Mitroviću.

 Program se nastavlja večeras u 22 sata, i tim koncertom festival Grad teatar završava svoje 24. izdanje „Zarad umjetnosti“, kako je glasio ovogodišnji naslov. Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala, izvedeno je 15 predstava iz Crne Gore i regiona, 11 književnih večeri, pet koncerata i dva razgovora, i organizovane su četiri izložbe. Ono što bi se moglo izdvojiti kao najmarkantnija karakteristika ovogodišnjeg budvanskog festivala jeste veliko prisustvo publike na svim programima i veće zanimanje za kulturnu ponudu čak i gostiju iz inostranstva.

Domaćin drugog koncerta „Tribute to Nikola Mimo Mitrović“ je legenda svetskog džeza, trubač Duško Gojković, koji je u slavu svog velikog prijatelja i kolege komponovao specijalnu numeru za ovu priliku, pod nazivom „Mimo od Budve“, a Soul Connection Bend, posebno formiran za ovaj program, sastavljen od dvanaest muzičara iz raznih zemalja, vodi Dragoslav Fredi Stanisavljević. Prvi deo večerašnjeg koncerta označiće premijerno izvođenje numera s Gojkovićevog još neobjavljenog CD-a „Balkan Jazz“ (ovaj album zvanično će biti objavljen u septembru), a u drugom delu koncerta nastupa sastav truba Trumpet Summit, sa posebnim programom, specijalno napravljenim numerama i aranžmanima koji će muzikom oživeti sećanje na Mima. Pored Gojkovića, nastupaju i proslavljeni, budvanskoj publici dobro poznati majstori džeza – Stjepko Gut, bubnjar Lazar Tošić i gitarista Milorad Šule Jovović. Na preksinoćnjem koncertu, u publici gde je sedela porodica velikog džezera bilo je mnogo emocija. U znak sećanja, porodica Mitrović dobila je na poklon dva aranžmana napravljena specijalno za Mima, od kojih je jedan bio napisan za njega pre nekoliko godina, ali nije bilo mogućnosti da ga sam odsvira. Drugi poklon je slika Mima Mitrovića sa trubom, rad akademske slikarke iz beograda Mirjane Međedović, koju su od Fredija Stanisavljevića sinoć primili Mimov sin i unuk, a Stjepko Gut izveo je numeru „Mimoskop“, koju je za Mima napisao još prije tridesetak godina.

Drugi Otelo za kraj

Nakon plesne verzije „Otela“, na 24. festivalu u sredu uveče odigrana je i prošlogodišnja dramska inscenacija Šekspirove tragedije, u režiji Veljka Mićunovića, sa Branimirom Popovićem u naslovnoj ulozi i Branislavom Lečićem kao Jagom (na fotografiji), napravljena u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem „Zetski dom“ i kojom je završen ovogodišnji Dramski program Budva grad teatra. Kao i prošle godine, predstava je i ovog puta postigla veliki uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari