Vek i po u službi ljubitelja knjige 1Foto: JBK

Prvo čitalište, Srbsko čitalište, osnovano je u Beogradu 1846. godine i do kraja osamdesetih godina 19. veka osnovano je 79 čitališta, koja su doprinela prosvetnom i kulturnom napretku naroda.

Među njima je i čitalište u Donjem Milanovcu čije je otvaranje 22. decembra 1867. godine odobrilo tadašnje Ministarstvo prosvete i crkvenih dela. Vredan jubilej, vek i po postojanja, donjomilanovačka biblioteka, koja je bibliotečki ogranak Narodne biblioteke Majdanpek, obeležava danas na prigodan način.

– U molbi koju je tadašnjem ministru prosvete i crkvenih dela prosledio okružni načelnik Dević navedeno je „žitelji varošice Donjeg Milanovca saglasili su se da ovde otvore čitaonicu na koju celj sastavili su štatute i pokupili dobrovoljnu sumu za novine i ostale književne u ovaj red spadajuće stvari“ i zamolili ministra prosvete da im odobri rad. Ova čitaonica je, pretpostavlja se u nedostatku drugih podataka, došla u krizu i prestala da radi jer se septembra 1872. godine okružni načelnik obraća ministru prosvete „štatutima Družine čitaonice D. Milanovačke“ moleći da se pravila „kao polezna za napredak naroda“ potvrde. Pravila je nakon šest meseci potvrdio ministar unutrašnjih dela.

Čitaonica je počela sa radom i krajem 1874. godine imala je 54 člana. U to vreme u okrugu Krajinskog bile su svega četiri čitaonice, pored donjomilanovačke imali su je još Kladovo, Radujevac i Negotin, objašnjava za Danas knjižničarka donjomilanovačke biblioteke Marija Nikolić.

U minulih 150 godina ova ustanova kulture prešla je put od mesnog čitališta, preko sreske čitaonice, samostalne biblioteke do današnjeg bibliotečkog ogranka koji uspešno radi u sastavu majdanpečke biblioteke. Svaki deseti stanovnik Donjeg Milanovca je korisnik biblioteke koja ima blizu 30.000 bibliotečkih jedinica. Osim aktuelnih naslova, ova biblioteka poseduje i značajnu zbirku retkih i starih knjiga, a najstarija knjiga su „Narodne srpske pripovjetke“ Vuka Stefanovića Karadžića štampana 1821. godine u Beču. Tu je i zavičajna zbirka kojom su zastupljeni autori sa područja majdanpečke opštine, a uskoro će, nakon stručne obrade, čitaocima biti dostupan i legat Sretena Vučkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari