Velika izložba radova iz kolekcije Petrović: U službi duševnog života 1Foto: Galerija 73

U četvrtak, 5 decembra, Galerija ‘73 beogradskoj publici će po treći put predstaviti eksponate muzejske vrednosti. Ovom prilikom biće izloženi radovi koji su u posedu privatne kolekcije Petrović.

Izložbu će u 19h svečano otvoriti Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja.

Na izložbi će biti predstavljen izbor radova 23 umetnika: Milana Blanuše, Božidara Damjanovskog, Vladimira Dunjića, Bore Iljovskog, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Ratka Lalića, Aleksandra Lukovića Luijana , Marine Nakiđenović. Milije Nešića, Predraga – Peđe Neškovića, Dušana Otaševića, Ljube Popovića, Jovana Rakidžića, Kemala Ramujkića, Miodraga – Dragana Rogića, Rade Selaković, Jovana Sivačkog, Mladena Srbinovića, Voja Stanića, Milana Staševića, Teodora Stevanovića, Radosava Trkulje i Aleksandra Cvetkovića.

– Kolekcija Petrović obuhvata dela u rasponu od 1976. do 2008. godine. Njen početak označava slika Kemala Ramujkića ( Pred kapijom ), koja je podstakla ljubitelje da nabave više dela od istog autora, uporedo i od mnogih drugih. Nekolicina umetnika zastupljena je radovima koji upućuju u njihove uzlete i stvaralačka razdoblja. Brojniji su oni čija nastojanja i domete sublimiše po jedno vrlo dobro izabrano delo. Cilj Olge i Dušana Petrovića nije da, po muzeološkom principu, okupe sve što je trag o pravcima, pokretima i trendovima u Srbiji.

Njihova zbirka obiluje vrhunskim ostvarenjima iz različitih stvaralačkih perioda njima omiljenih umetnika – reći su istoričarke umetnosti Ljubice Miljković, autorke teksta za katalog izložbe.

Na izložbama ovog tipa, kolekcionari doprinose tome da kultura bude dostupna svima i da svi umetnički prostori mogu da podrže vredna umetnička dela.

Načini formiranja privatnih zbirki zavise od ukusa i senzibiliteta onih koji su ih ustanovili, ali svakako svedoče o tome da su kolekcionari poznavaoci umetnosti i vrlo često prijatelji umetnika čija ostvarenja cene i biraju za svoju zbirku. Takav je slučaj i sa kolekcijom Petrović i njenim vlasnicima, porodicom Petrović.

Izložba će trajati do 17.decembra 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari