Velikani grafičkog dizajna 1Foto: KC Grad

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad od 27. marta do 9. aprila biće predstavljen izdavački opus, po kome su Saveta i Slobodan Mašić u široj javnosti bili i najpoznatiji. Osim kultnih Nezavisnih izdanja, biće izloženi digitalni albumi, književni časopisi…

Izdavačka delatnost Mašića započela je 1966. prvim Nezavisnim izdanjem pod nazivom Pustinja. Bila je to zbirka pesama Marije Čudine, vrlo netipičnog formata, sa ručno savijanim stranicama i sadržala je Šejkine ilustracije. Mašići su sami finansirali sva izdanja od kojih su neka bila prilično popularna. Izdavačka delatnost trajala je do 2012. godine.

U Velikoj galeriji KC Grada moći će da se vide skoro sva izdanja koja su Mašići izdali u više edicija. U okviru izložbe održaće se razgovor o ulozi i važnosti njihove izdavačke delatnosti.

Grafički dizajn je jedna od najefemernijih, ali i najvažnijih i najuticajnijih grana dizajna. Ubrzan tehnološki razvoj, česte promene trendova, medijske pojavnosti, a pre svega ogromna produkcija čine ga veoma teškim za istorizaciju. Pogotovo u sredinama koje, poput naše, nisu sklone sistematskom i blagovremenom prikupljanju artefakata, njihovoj analizi i prezentaciji.

Umetnička direktorka Kulturnog centra Grad, Ljudmila Stratimirović, pozvala je jednog od najaktivnijih grafičkih dizajnera srednje generacije, Boruta Vilda, da u svojstvu kustosa sarađuje na projektu Velikani. Pokrenut je projekat čiji je osnovni cilj arhiviranje materijala koji se odnosi na stvaralaštvo velikih umetnika – grafičkih dizajnera, koji su svojim radom kreirali vizuelni identitet mnogih značajnih izdanja i manifestacija u prošlosti i na taj način ostavili trajni pečat. Kulturni centar Grad će predstaviti i svoje prvo štampano izdanje u ediciji Velikani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari