Veliki pisci pred objektivom 1

Izdavač Mario Muhnik bio je i ostao izuzetno značajna osoba u hispanskoj kulturi. Beogradski institut Servantes otvoriće u utorak, 18. septembra, u 19 sati u galeriji izložbu portreta „Mario Muhnik, fotograf“.

Otvaranju izložbe prisustvovaće kustos Markos Rikardo Barnatan, koji će istog dana od 17:30 u Svečanoj sali Instituta Servantes govoriti kako o Muhnikovom fotografskom umeću, tako i o njegovim važnim izdavačkim poduhvatima.

Postavku čini šezdesetak crno-belih fotografija. Organizatori izložbe navode da je ova izložba organizovana kao omaž fotografu i izdavaču Mariju Muhniku. Reč je o radovima koje je Muhnik napravio tokom nekoliko decenija bogate karijere, a koje je 2017. godine poklonio Institutu Servantes. Pred objektivom ovog velikog čoveka našli su se neki od najznačajnijih pisaca dvadesetog veka.

„Na ovoj izložbi prikazan je veći deo književnih portreta na kojima se pojavljuju mnogi pisci sa kojima je Muhnik sarađivao, počevši od latinoameričkog buma i Hulija Kortasara, Gabrijela Garsije Markesa, Marija Vargasa LJose i Hosea Donose, pa sve do klasika književnosti na španskom jeziku poput Horhea Luisa Borhesa, Horhea Giljena, Rafaela Albertija, Aleha Karpentjera i Ernesta Sabata“, navodi kustos izložbe Markos Rikardo Barnatan. „Nisu mu bili strani ni pisci koji su stvarali na drugim jezicima, poput Simon de Bovoar, Žan-Pola Sartra, Andrea Malroa, Itala Kalvina, Kenize Murad i Olivera Saksa. Muhnik je ljubitelj crno-bele tehnike i portreta bez prethodno pripremljene scenografije, te njegove fotografije na uverljiv način odslikavaju realnost.“

Nastale u brojnim svetskim prestonicama kulture, ove fotografije često se opisuju kao „ukradeni portreti“ na kojima glavni lik nikada ne pozira, već biva uhvaćen u trenutku. Kako sam autor kaže, fotografije su „urađene bez ikakve specijalne svetlosti ili ukrasa koji oni sami nisu birali, bez ijednog okvira koji ne potiče od uvažavanja geometrijske prirode; nikada psihološke“.

Mario Muhnik rođen je u Buenos Ajresu 1931. godine. Još je od detinjstva bio u kontaktu sa mnogim piscima, prijateljima svog oca Hakoba Muhnika, koji se takođe uspešno bavio izdavaštvom. Sa porodicom emigrira u SAD krajem četrdesetih godina prošlog veka veka, gde diplomira fiziku na Univerzitetu Kolumbija. Doktorske studije završava u Rimu, a potom nastavlja da radi u brojnim evropskim prestonicama. Izdavačku kuću „Muchnik Editores“ pokreće 1973. godine, a narednih decenija aktivno se posvećuje izdavaštvu i saradnji sa brojnim piscima koji su obeležili dvadeseto stoleće. Izložba je otvorena do 31. oktobra.

Katalog

Treba reći i to da je za izložbu napravljen odličan katalog na španskom jeziku od stotinak stranica u kome o Muhnikovim fotografijama, ali i životu pišu Markos Rikardo Barnatan, Eduardo Arojo i Hose Karlos Lop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari