Veliki protesti protiv emisije u kojoj publika odlučuje da li treba spaliti Hitlerove slike 1Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Staro je pitanje da li se mogu razdvojiti umetnost i umetnik koji ju je stvorio, a baš time se bavi nova emisija u kojoj će publika glasati da li Džimi Kar treba da uništi dela Hitlera i drugih „problematičnih“ autora.

U pitanju je najava za emisiju Džimi Kar uništava umetnost britanskog televizijskog kanala Channel 4 u kojoj će sutra publika u studiju glasati da li voditelj treba da uništi sliku koju je naslikao Adolf Hitler, piše jutarnji.hr.

Ovaj kanal kupio je umetnička dela brojnih „problematičnih“ umetnika, među kojima su i Pablo Pikaso, osuđeni pedofil Rolf Haris, kao i seksualni zlostavljač Erik Gil. Voditelj emisije Džimi Kar treba da priča sa publikom da li se ova dela mogu odvojiti od svih tvoraca.

Po scenariju, publika na kraju glasa da li će on uništiti to delo i ukoliko to izglasaju, on će odmah pocepati Hitlerovu sliku, a moguće je da neka dela budu uništena i bacačem plamena, stoji u najavi. Ova emisija trebalo bi da počne sa emitovanjem 24. oktobra, ali sada nailazi na brojne osude i kritike.

Fondacija Dana sećanja na holokaust optužila je tvorce emisije da „Hitlera čine temom lake zabave“ i izjavili su da je veoma neprikladno, da se time „trivijalizuje cela stvar u vreme kada se iskrivljuju podaci o holokaustu“.

Urednici ovog kanala rekli su da je svrha emisije da „testira granice i dovede u pitanje konvencionalne tačke gledišta“, ali postavlja se pitanje da li je sve to samo zarad postizanja efekta šoka.

Još jedna problematična tačka je izbor Džimija Kara za voditelja, jer je on ranije ove godine osuđen zbog šale o Romima ubijenim za vreme holokausta.

Izvor: jutarnji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari