Veliko interesovanje za mjuzikl "Vojvođanska rapsodija" 1

Premijera mjuzikla „Vojvođanska rapsodija“, koja objedinjuje dramu, operu i balet, održaće se ove subote, 2. decembra, u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Jovan Đorđević“.

Ovaj mjuzikl okuplja oko 60 učesnika, te je samim tim ovo jedan od najvećih projekata Srpskog narodnog pozorišta. U „Vojvođanskoj rapsodiji“ igraju 24 glumca, 10 baletskih igrača, orkestar se sastoji od 13, a hor od osam članova. Sva muzika, songovi i koreografija kompletno su originalni. Tekst je rađen po motivima proze Zorana Petrovića „Selo Sakule, a u Banatu“, a dramaturšku adaptaciju uradili su zajedno autor songova Željko Mijanović i reditelj Vladimir Lazić, dok je kompozitor Gabor Lenđel. Petrovićeva proza opisuje vojvođanske običaje i na komičan način govori o odnosima među polovima, narodima u starom vojvođanskom ambijentu, u jednoj noći. Ovaj komad, u podnaslovu „Vašarska panorama“, dešava se u vidovdanskoj noći u kojoj se plejada likova nada da će njihove želje biti ostvarene.

Kako je izjavio na konferenciji na novinare v. d. upravnika SNP-a Zoran Đerić, saradnja na ovom projektu započeta je krajem prošle godine, kada se sa rediteljem Vladimirom Lazićem razgovaralo o mogućoj saradnji.

„Znajući za njegove uspešne mjuzikle, predlagao sam mu da napravi mjuzikl na ‘vojvođanske teme’. Prihvatio je izazov i posle nekog vremena mi je predložio da razmislimo o motivima proze Zorana Petrovića Selo Sakule, a u Banatu. Znajući za uspeh istoimene predstave, koju je 1969. godine za pozornicu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu priredio i režirao Dimitrije Đurković, ideja mi se učinila više nego privlačna. Nijednog trenutka nismo mislili na rimejk popularne predstave, a da je u pitanju originalno delo bilo je jasno od samog početka. Zoran Petrović je bio veliki slikar, ali i pisac koji se oslanjao na narodnu tradiciju. NJegovim tragom krenuli su autori ovog velikog projekta, koje bih mogao slobodno, da nazovem rapsodima, jer su udružili kreativne potencijale, nadahnute narodnim duhom Vojvodine, u pravcu zajedničkog spektakla, izvodeći na scenu glumce, pevače, plesače i muzičare, poeziju i muziku, veštinu i umetnost, dovitljivost i duhovitost, i mnogo truda, pre svega“, izjavio je Đerić.
Reditelj ovog velikog projekta Vladimir Lazić smatra da ga je njegova inspiracija delom Zorana Petrovića uputila u avanturu traganja po znanim i manje znanim predelima bogatog vojvođanskog miljea.

„Brišući granice između sna i jave, stvarnog i nestvarnog, komičnog i tragičnog… a bez opterećenja da budemo pošto-poto ‘originalni’, nudimo vam priču o našim malim i velikim sudbinama i zabludama, verovanjima i praznovericama, naknadno izmišljenom poreklu i mitološkim zanosima, stvarnoj i lažnoj hrabrosti, istoriji i pseudoistoriji…“, najavio je reditelj. Vladimir Lazić inače ima poprilično zavidnu karijeru. Kao urednik, reditelj i scenarista trećeg kanala TV Beograd, u redakciji dokumentarnog i zabavno-umetničkog programa, realizovao je oko 400 programa i režirao sedam igranih serija. Dobitnik je preko 20 nagrada za režiju pozorišnih predstava, a njegova dela gostovala su na festivalima u Evropi, SAD, Australiji… Bio je umetnički saradnik i savetnik pozorišta u Srbiji, BiH, Makedoniji… Osnivač je beogradskog Art studija „R“, a radio je i kao novinar, urednik i reditelj na programima Radio Beograda.


Termini igranja

Premijera predstave je ove subote, 2. decembra, na sceni „Jovan Đorđević“, prve reprize će biti odigrane u ponedeljak i utorak, 4. i 5. decembra, a predstava će se u 2018. godini igrati 13. i 15 januara. Predstava traje oko dva sata, bez pauze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari