Verne replike životinja, biljaka i gljiva u Muzeju Vojvodine: Izložba "Priroda na dodir" 1Foto: Muzej Vojvodine

U Muzeju Vojvodine može da se pogleda zanimljiva izložba pod nazivom „Priroda na dodir“, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Izložbu, koja će da traje do sredine septembra, čine modeli kao verne replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, od kojih većina predstavljaju uvećane kopije živih vrsta.

„Da li znate da je bogomoljka dobila ime zbog specifičnog položaja prednjih nožica tokom mirovanja – sklopljenih kao pri molitvi. Upravo su ovi ekstremiteti jedno od najsavršenijih „oružja“ među insektima. Rovci su od davnina poznati po svom muziciranju. Tokom letnjih večeri, a naročito nakon kiša, mužjak se namesti na ulazu u svoju jazbinu i nakon što “naštima instrument”, počinje ljubavnu pesmu. Štuke imaju izduženo telo, savršeno prilagođeno za veoma brzo plivanje. Kada napadaju plen dostižu najveće ubrzanje od svih riba“, kažu autori izložbe iz Prirodnjačkog muzeja.

Kako dodaju, dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda, a preneti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna veština.

„Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo rečima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir”, nastavljaju.

Predavanje o cipovki, jedinom hlebu upisanom na listu kulturnog nasleđa

U sredu, 9. avgusta od 20 sati u Muzeju Vojvodine biće priređeno predavanje i projekcija filma „O cipovki“. Predavač je Dimitrije Vujadinović.

Predavanje se odnosi na istoriju i kulturni značaj jedinstvenog hleba – cipovke, koja se u prošlosti proizvodila samo na prostoru Vojvodine.

Umeće pravljenja ovog hleba je upisano na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Cipovka je jedini hleb čija proizvodnja se nalazi na ovoj listi.

Pored predavanja, biće emitovan dokumentarni film snimljen u pekari u Kovilju, koji prikazuje ceo proces tradicionalnog pravljenja cipovke, od mešenja brašna, preko pečenja u peći, do gotovih cipovki.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari