Nova pozorišna sezona u Ateljeu 212, kako je najavio novi upravnik ove kuće Branimir Brstina, počeće prvih dana novembra i to sa tri nova komada koje će postaviti mladi reditelji i rediteljke Snežana Trišić, Maja Maletković i Marko Manojlović.


– Ovo je za mene svečani trenutak kao upravnika Ateljea 212. Moram da zahvalim svojoj prethodnici Ivani Dimić, koja je pre dve godine došla ovamo u jako teškom trenutku i dovela ovaj brod u mirnu luku. Ne želim da predstavim sebe kao začetnika bilo čega u Ateljeu, ja sam u ovaj teatar zaljubljen od svoje 18. godine sa istim žarom i predanošću. Sve ono što je bilo dobro, ostaje u ovoj kući. Ne bih imao snage bez podrške kolega koje su mi predložile da se kandidujem za ovo mesto. Osetio sam odgovornost prema 32 godine koliko sam u Ateljeu 212. Imao sam tu sreću da mi je glumu predavao sjajni Miroslav Minja Dedić i da pamtim nešto čemu nas je učio, a čemu ću i ja učiti mlade ljude tokom rada ovde, a to je „Veselo, bodro i umetnički“. Dodao bi nešto što smatram jednako bitnim: ozbiljno i odgovorno – kazao je Brstina na jučerašnjoj konferenciji za medije i dodao da budući da Atelje 212 dugo nije postavio nijedan Nušićev komad na scenu a piščev jubilej koji se ove godine obeležava biće dobra prilika da mladi reditelj Marko Manojlović postavi „Ožalošćenu porodicu“.

Maja Maletković režira „Volvo kamioni“ prema romanu Erlenda Lua i najavljuje komad sa elementima farse, ali u nekom novom, savremenom ruhu, u skladu sa manirom Erlenda Lua da se krajnje ozbiljnim stvarima bavi na gotovo lakonski način, ali sa neverovatnom preciznošću, duhovitošću i odgovornošću prema temi.

Komad „Kazimir i Karolina“ Edena fon Horvata, postavlja Snežana Trišić, koja je svoju profesionalnu karijeru započela u Ateljeu 212, diplomskim radom „Samoudica ili Mora samo da se umre“, a kasnije i „Pošto pašteta“.

Nova tela Ateljea

Novi upravnik ateljea 212 Branimir Brstina istakao je da je novost u načinu funkcionisanja ovog pozorišta i to što su formirani Umetničko veće, kao savetodavno telo Upravnog odbora, kao i Stručni savet. Umetničko veće čine šest glumaca i jedan reditelj: Gorica Popović, Isidora Minić, Dubravka Mijatović, Nebojša Ilić, Gordan Kičić, Branka Šelić i rediteljka Gordana Goncić. Stručni savet čine jedan glumac, pisac i reditelj: Miki Manojlović, Milena Marković i Egon Savin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari