U ovoj neobičnoj priči o povratniku koji nakon 40 godina dolazi u rodni kraj u kome više nema nikog svog glavnu ulogu igra Lazar Rokvud, kanadski glumac srpskog porekla. Za ovog glumca ovo je 109. film u karijeri, ali prvi u Srbiji, i na srpskom jeziku.

Za glavnim junakom iz Amerike dolaze njegovi prijatelji ne bi li ga vratili nazad, a malo selo u Vojvodini postaje živo kao nikada do tada. Uz osećanje krivice što je u Srbiji ostavio i izneverio one koji su ga podigli, a što u Americi nije uspeo da zaštiti svoju novu porodicu, junak, rastrgnut sumnjom, nesposoban je da objektivno sagleda stvarne događaje oko sebe, lakše prihvatajući neverovatne nego očigledne odgovore, ne znajući pri tome ni da li se vraća kući time što dolazi u zavičaj ili time što će se iz zavičaja vratiti tamo gde je i proveo čitav život – u tuđinu.

Pored Rokvuda, glumačku ekipu čine i holivudski glumac DŽon Sevidž, kao i Majkl Pare i Nik Mankuso, a tu su i Rada Đuričin, Dubravka Mijatović, Vesna Stanojević, Radivoje Raša Bukvić, Bora Đorđević… Inače, ovo je poslednji film koji je snimio Milorad Mandić Manda.

Prema rediteljevim rečima, u pisanju scenarija mnogo mu je pomogla Rokvudova životna priča koja nije direktno dramatizovana ali su emocije koje on nosi prenete na film. On je istakao da film problematizuju jedan važan motiv iz umetnosti, a to je povratak kući. U žanrovskom smislu u pitanju je, kako kaže, drama sa trilerskim zapletom koja po svojoj formi (stranac dolazi u grad i nosi tajnu) liči i na neovestern.

„Ispunila mi se želja da snimim prvi dugometražni film i još da u njemu igraju takve glumačke veličine. Za neke to izgleda čudno. Otkud uopšte film u Srbiji i još sa ovakvom ekipom. Ali dokaz tog faktora komunikacije jeste i to što su oni ovde i žele da podrže film“, kazao je Jakšić.

Vesna Stanojević je rekla da misli da će film biti zanimljiv ljudima iz Srbije koji žive u inostranstvu.

Glumac DŽon Sevidž izjavio je da mu je drago što je ponovo u Srbiji (već je snimao „Bićemo prvaci sveta“). On igra u filmu, kako kažu, jednog duha, moć koja je veća od nas samih.

„Ima toliko duha u tom mestu gde smo snimali. To što sam našao ovde, zato sam počeo da se bavim glumom. Imam taj osećaj da iz svake uloge dobijam nešto. Ne radim sve to samo iz zabave“, kazao je američki glumac.

Originalnu muziku za film uradio je Saša Milošević Mare, muziku u filmu izvode grupa Vrane Kamene, Ivana Jordan i ansambl Banatski kicoši. Direktor fotografije je Boris Šebez, montažerka je Ana Sremac a producent je Miodrag Jakšić.

Pre Beograda u Somboru

Film „Povratak“ imaće pretpremijeru 19. februara u Somboru, gde je i sniman, a pre Beograda biće prikazan i u Novom Sadu i Staroj Pazovi, rodnom gradu reditelja.

A potom u Sofiji

Film će biti prikazan u Sofiji, gde će glumac DŽon Sevidž dobiti posebnu nagradu. U okviru njegove retrospektive, uz filmove „Kosa“ i „Lovac na jelene“, na programu je i srpski „Povratak“. Zatim će uslediti projekcije u Indiji, Izraelu… Kako kaže reditelj Predrag Jakšić, film je posebno zanimljiv zbog svoje priče ljudima sa Istoka.