Ko slavi Svetog Trifuna, a ko Dan zaljubljenih: Pitali smo sagovornike šta obeležavaju 14. februara 1Foto: Canva

Slavite li svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih – upitali smo naše sagovornike, a odgovori su raznoliki.

Jedni 14. februar povezuju sa vinogradarima, jedni slave ljubav, jednima je taj koncept „čizi“, a tu su i oni koji danas ne praznikuju.

Pogledajte kako su naši sagovornici odgovarali na Danasovo pitanje dana.

Ivana Rašić, reperka MC Sajsi

– Slavim onako usput, pokloni dobrodošli. Može oba, ne pravim pitanje.

Dea Džanković, umetnica

– Dan zaljubljenih, šta da kažem, sem da ne slavim. Nikad nisam imala taj običaj. Za mene je to dan kao i svaki drugi. Ljubav valjda treba da slavimo svaki dan. A što se tiče sv. Trifuna, koji proslavlja ljubav i vino, – in rakija veritas, to je bio sažetak za moj umetnički projekat „Suzovača“.

Ida Prester, muzičarka

– Ne slavimo, mi smo ateisti.

Ana Srećković Endži, muzičarka iz dua Dolores

– Nisam fan Dana zaljubljenih, nisam ga nikad obeležavala, on mi je uvek bio „čizi“, ne moj fazon. Što se tiče sv. Trifuna, moja ekipa iz Makedonije, iz Skoplja mi je ispričala zanimljivu priču pre nekih desetak godina kako taj njihov krug nema tradiciju da slavi Dan zaljubljenih kao takav – sa „dejtovima“, ružama, čokoladicama, srcima… Za njih se taj dan obeležava kao sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Tada su svi pijani jer prate priču i praznuju. Pa ako treba da biram, onda definitivno sv. Trifun.

Marija Todorović, urednica kulture u magazinu Oblakoder

– Slavim i Svetog Valentina i Svetog Trifuna – jedan je zaštitnik ljubavi, drugi vinogradara. Volim i vino i ljubav, pa zašto ne proslaviti oba.

Slavica Pešić, PR menadžer u umentosti

– Nisam nikad slavila Dan zaljubljenih. Jedno vreme sam sa drugom na taj dan iz protesta uvek gledala filmove The Shinning, Stenlija Kjubrika ili Carrie, Brajan de Palme, ali kako horor definitivno nije moj omiljeni žanr, više ne praktikujemo ni to, samo prosto ni na kakav poseban način ne obeležavam taj dan. Danas recimo idem kod zubara. To gotovo da potpada pod isti žanr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari