Virtuelne ture u negotinskom muzeju pokazaće baštinu Negotinske Krajine posetiocima u zemlji i svetu 1Foto: Muzej Krajine Negotin

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Muzej Krajine u Negotinu realizovaće projekat “Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine”. Izradom virtuelnih tura, stalna muzejska postavka, ali i negotinske crkve, manastiri, kao i Rajačke i Rogljevačke pivnice biće dostupnije potencijalnim posetiocima u zemlji i svetu.

Primeri svetskih, kao i pojedinih muzeja u Srbiji gde se informaciona i komunikaciona tehnologija uspešno koriste za predstavljanje kulturnog nasleđa i privlačenje posetilaca, motivisao je negotinski Muzej Krajine da osmisli projekat “Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine”.

Praksa je pokazala da uvođenje novih tehnologija u aktivnosti muzeja doprinosi smanjenju barijera između posetilaca i muzejskih postavki, kao i da se u muzeje  preko sveta tehnologije i igre prvo privuku deca koja povedu svoje roditelje i tako vrati publika u muzeje.

-Projekat “Virtuelna kulturna baština Negotinske Кrajine” podrazumeva izradu virtuelnih tura kojima će biti predstavljene stalne postavke u centralnoj zgradi Muzeja Кrajine, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka, zatim eksterijer i enterijer Crkve Svete Trojice, Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Manastira Bukovo, Manastira Vratna, Manastira Кoroglaš, Rajačkih i Rogljevačkih pivnica – kažu u negotinskom muzeju.

Saznajemo i da će na sajtu Muzeja Кrajine, koji će biti urađen na ćirilici, latinici i engleskom jeziku, postojati link ka svim ovim virtelnim turama, a posetiocima će one biti dostupne i putem mobilnih aplikacija za Android i iOS. Virtuelne ture biće postavljene i na Google Maps.

-Realizacijom ovog projekta umnogome će se povećati vidljivost kulturnog nasleđa Negotinske Кrajine, ne samo u Srbiji, već i van granica naše zemlje, što će uticati i na povećanje broja posetilaca u Muzeju Кrajine. Takođe, projekat će doprineti zaštiti objekata digitalizovanog kulturnog nasleđa – zaključuju u ovoj muzejskoj ustanovi.

Muzeju Krajine je Ministarstvo kulture informisanja za realizaciju ovog projekta nakon konkursa u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva odobrilo 900.000 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari