Više srpskih filmova na 30. Filmskom festivalu u Trstu 1

Festival će trajati zaključno sa 25. januarom.

U glavnom programu je Teret Ognjena Glavonića, ali i srpska manjinska koprodukcija, film Izbrisana Mihe Mazinija i Dušana Joksimovića. Tu je i specijalna projekcija filma Bela vrana Rejfa Fajnsa, filma dobrim delom snimanog u Srbiji i uz producentsko učešće Srbije, saopštio je Filmski centar Srbije.

Na programu je i kratkometražno animirano ostvarenje Neputovanja Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, kao i Najlepša zemlja na svetu, novi dokumentarni film Želimira Žilnika. Publika u Trstu u sklopu programske celine Art & Sound moći će da poogleda i animirano-dokumentarni film Poslednja avantura Kaktus Bate Đorđe Markovića, a u jednom od svečarskih retrospektivnih programa i čuveno Bure baruta Gorana Paskaljevića. Osim toga biće predstavljena i prva regionalna serija u produkciji HBO-a, Uspeh, u kojoj jednu od najznačajnijih uloga igra naš Uliks Fehmiju.

U Beloj vrani glumi i desetak srpskih glumaca: Nebojša Dugalić, Igor Filipović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Pavle Čemerikić, Milutin Milošević, Tamara Krcunović, Stanislava Jeftić… Teretu i Poslednjoj avanturi Kaktus Bate prikazivanja u Trstu predstavljaće italijanske premijere.