Vizuelna analiza Sava centra: Izložba fotografija “Inventar” Ivana Markovića u Umetničkom prostoru U10 1Foto: Ivan Marković, Umetnički prostor U10

Izložba “Inventar” Ivana Markovića koja će biti otvorena 1. decembra u 19 sati u Umetničkom prostoru U10 predstavlja seriju fotografija, koje su svojevrsna vizuelna analiza hronologije promene Sava centra

Fotgrafije su nastajale tokom više meseci nedavno završene rekonstrukcije ovog objekta i preispituju postojanost njegovog identiteta u kontekstu arhitektonski i društveno-istorijski značajnog prostora.

Vizuelna analiza Sava centra: Izložba fotografija “Inventar” Ivana Markovića u Umetničkom prostoru U10 2
Foto: Ivan Marković

Da li Sava centar ostaje isti prostor nakon privatizacije i rekonstrukcije, čak i kad se arhitektonska osnova ne izmeni drastično, da li identitet prostora opstaje nakon što se zamene elementi enterijera, materijali i površine koji nose tragove vremena i direktne tragove proživljene istorije, neka su od pitanja koja podstiče postavka “Inventar”

Vizuelna analiza Sava centra: Izložba fotografija “Inventar” Ivana Markovića u Umetničkom prostoru U10 3
Foto: Ivan Marković

Jer, Sava centar je 1978. godine predstavljao otelotvorenje ideje o savremenoj, internacionalnoj Jugoslaviji. Kao estetska hiperbola ideala tadašnjeg društva, predstavljao je viziju, obećanje i direktivu.

Nakon raspada Jugoslavije, postepeno je postajao sve zapušteniji, ali je i u takvom stanju bio odraz društva i odnosa prema nasleđu modernizma i socijalizma. Tokom niza godina, kao prostorni i vremenski vakuum, Sava centar je bio inventar zaboravljenih stvari, skica i trag nikad ostvarene i napuštene vizije budućnosti.

“Serija fotografija „Inventar” prikazuje različite faze promene: izmeštanje nameštaja, skidanje zidnih i podnih površina, ogoljavanje prostora do golog betona.

Rad prikazuje nekadašnje elemente enterijera u poslednjoj fazi opstanka i prati proces njihovog odstranjivanja. Fotografije spajaju različite vremenske i prostorne perspektive i uvode u intiman odnos prema sećanju i atmosferi ovog prostora.” navodi se u pozivu ove izložbe koja će biti dostupna publici do 23. decembra.

Vizuelna analiza Sava centra: Izložba fotografija “Inventar” Ivana Markovića u Umetničkom prostoru U10 4
Foto: Ivan Marković

 

Ivan Marković je vizuelni umetnik, snimatelj i reditelj rođen u Beogradu. Diplomirao je studije kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. godine je završio master studije režije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Za fotografije i video radove dobio je nagradu Fondacije Erste za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale talent kampusu. Kao direktor fotografije, snimio je više dugometražnih dokumentarnih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani na festivalima kao što su Berlinale, Venecija, Roterdam, CPH:Dox i osvojio je više nagrada za snimateljski rad.

Eksperimentalni dokumentarni film „Centar”, koji je režirao i snimao, premijerno je prikazan na festivalu DocLisboa 2018. godine i osvojio je nagradu za Najbolji srpski dokumentarni film na festivalu Beldocs 2019. i nagradu „Best Balkan Newcomer” na Dokufestu.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima i izložbama.

Marković je zajedno sa Linfengom Vuom režirao kratki film „White Bird”, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2016. i dugometražni igrani „From Tomorrow on, I Will”, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2019. godine u sekciji Forum i osvojio Grand Prix festivala na Festivalu Jeonju u Južnoj Koreji.

Film je prikazivan na brojnim festivalima, kao što su Viennale, Belfort, Mar del Plata.

Sa filmovima i video radovima, izlagao je u Institutu savremene umetnosti u Londonu, Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galeriji Bethanien u Berlinu.

Živi i radi Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari