Vizuelne metafore kao način da se nauka približi javnosti 1Foto: K. Bondžulić

Objektivnost je srž svakog naučnog rada, koji neretko biva neshvatljiv najširoj publici. Iz tog razloga, naučnici i umetnici koji su kreirali izložbu “Iza objektivnosti – vizuelne metafore u nauci”, iskoristili su vizualizaciju pri kanalisanju apstraktnih naučnih teorija i pojava da bi nauku približili javnosti.

“Metafora je preslikavanje iz domena u domen. Takođe, postoji ozbiljna literarura iz oblasti psihologije koja govori o tome da je metafora osnovno sredstvo koje stvari može učiniti smislenim. Objektivnost kao tehnička karakteristika unutar naučne zajednice jasne je i precizne upotrebe. Ipak, kada je naučne rezultate potrebno predstaviti široj publici, ona zahteva mehanizme koji će je učiniti prijemčivijom”, objasnio je Ivan Umeljić, urednik časopisa Elementi, govoreći o inspiraciji za naziv izložbe. 

Izložbom je obuhvaćen veliki broj kako naučnih oblasti, tako i različitih pristupa pojedinim temama, te je podeljena u nekoliko ‘celina’. Vizuelno su prikazani tekstovi počev od vakcinacije protiv korona virusa, preko budućnosti ‘poput nostalgije’, kaleidoskopije, uloge crkve u medicini od odbacivanja do pružanja pomoći pa sve do koraka pri izračunavanju različitih brojeva. 

Kao jedna centralna tema postavljene su ilustracije na temu teorija zavere, koje, kako objašnjava Umeljić, predstavljaju naše pokušaje da racionalizujemo stvarnost – one služe da popune izostanak grandnarativa kao što je, recimo, religija.

Takođe, izložba se dotakla i najsavremenijih kompleksnih fenomena poput veštačke inteligencije, selidbe na male ekrane i ‘big data’ skladišta.

“Unutrašnji toponimi oslikavaju različite aspekte unutrašnjeg sveta, kao što je na primer, proces koji se odvija u toku takozvanog ‘gurkanja’. Prilikom ‘gurkanja’ nije vam ograničena slobodna volja već ste samo malo podstaknuti da obratite pažnju na ono na šta neko želi”, predočio je urednik Elemenata objašnjavajući vizuale osmišljene da oslikaju internu dimenziju pojedinca.

Izloženi vizuali ‘govore’ o tome šta sanjaju slepi ljudi, zbog čega ogovaramo druge, šta je ‘Pinokiov paradoks’, zašto je samoobmanjivanje neophodno za održavanje mentalnog zdravlja ali i o prednostima nesanice. Osim toga, i kako funkcioniše sujeverje, horoskop i “drugi demoni”. 

Poslednja celina, nazvana ‘orbitiranje’, koja je i stalna rubrika časopisa ‘Elementi’, oslikava kolumne astrofizičara i pisca Darka Donevskog. One se tiču rađanja i evolucije galaksija, realne fantastike, ‘života na Veneri’ i drugih apstraktnih pitanja vezanih za svemir. 

Na izložbi “Iza objektivnosti – vizuelne metafore u nauci” dizajniranoj od strane Monike Lang predstavljeno je 130 radova najpoznatijih grafičkih umetnika iz Srbije i regiona, koji su poslednjih sedam godina ilustrovali tekstove u časopisu ‘Elementi’ Centra za promociju nauke. Ona predstavlja pokušaj da se uz pomoć kreativnog jezika vizuelnih komunikacija promoviše nauka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari