belgrade beer festFoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Promet muzičke industrije u Srbiji prošle godine iznosio je 168 miliona evra, što je rast od 89 odsto u odnosu na situaciju od pre pet godina, saopštila je Vlada Srbije.

U toj industriji ima oko 20.000 stalno zaposlenih, u okviru 29 različitih delatnosti, a u poslednjih pet godina udeo bruto dodate vrednosti (BDV) tog sektora povećan je 202 odsto, sa 0,05 na 0,11 odsto, pokazalo je istraživanje Ekonomskog fakulteta u Beogradu „Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije“.

Naručilac istraživanja je nacionalna platforma „Srbija stvara“ Vlade Srbije.

Muzička industrija je u 2023. godini povećala za 84 odsto uplate po osnovu poreza i doprinosa u odnosu na 2018. godinu, na više od 6,5 miliona evra.

U tom sektoru je 5.838 firmi, od čega preduzetnici čine 84 odsto.

Među preporukama u istraživanju koje se tiču unapređenja i daljeg razvoja sektora, navodi se neophodnost realizacije programa podrške, razvoja izvoza ali i pravnih regulativa, implementacije međunarodnih praksi i standarda, a pre svega podrška podsticanje izvoza muzike, programi za razvoj profesionalnog kadra, ali i podrška mladim umetnicima.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, na nedostatak fizičkog prostora za izvođenje i vežbanje muzičara dobrim delom će odgovoriti i budući centar kreativnih industrija „Ložionica“, koji će doprineti razvoju lokalne muzičke scene, uspostavljanju internacionalne saradnje i promocije, kao realizaciju brojnih edukativnih programa namenjen mladim muzičarima ali i profesionalcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari