Vlada Srbije najavila nastavak finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije najavila je danas nastavak finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini, a na sednici je usvojila i više uredbi koje se tiču podsticaja ruralnog turizma, regionalnog rasta i poslovne infrastrukture.

Zaključkom o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini biće obezbeđen nastavak, ali i započeto lečenja tih pacijenata, za šta je iz budžeta obezbeđeno 7,2 milijarde dinara. Sredstva su namenjena pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za tu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara. Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj. Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara, uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, čiji je cilj jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, institucionalne infrastrukture za podsticanje tog rasta i razvoja i jačanje kapaciteta za strateško planiranje razvoja na regionalnom i lokalnom nivou. Za te namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 315 miliona dinara.

Program podsticanja regionalnog rasta usvojen je zbog potrebe da se uspostavi kontinuitet sistemske podrške u podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, integracija, koordinacija i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade i jedinica lokalne samouprave u planiranju i sprovođenju politike regionalnog razvoja, kao i planiranje regionalnog razvoja na osnovu razvojnih dokumenata na svim nivoima vlasti, a koji je uspešno započet u 2023. godini.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini kako bi se unapredio razvojni potencijal jedinica lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapredio privredni ambijent i otvorila nova radna mesga, što bi trebalo da dovede do smanjenja razlika u privrednom potencijalu gradova i opština. Vlada Srbije je za sprovođenje tog programa obezbedila 746 miliona dinara.

Programom je utvrđen postupak izbora infrastrukturnih projekata i postupak rasporeda i korišćenja sredstava za podršku unapređenja poslovne infrastrukture, na osnovu javnog poziva koji raspisuje resorno ministarstvo. Javni poziv će ubuduće biti raspisivan u drugom kvartalu tekuće godine, a sredstva raspoređena u budžetu za narednu godinu. Na taj način će efikasnije biti utrošena opredeljena budžetska sredstva i obezbeđena bolja realizacija na terenu, navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama kojom su iznosi za osvojene medalje povećani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari