Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o muzejskoj delatnosti

Ostavite komentar


  1. Sirotinjski krpež, kad u Srbiji elita ne želi da uči na greškama. Kako je nastala današnja Evropa? I na trgovačko – bankarskom kapitalu; crkva prvo trgovce smatra zelenašima; bili su ljudi sa kesom oko vrata; kesa ih vuče u pakao. Od 12 veka crkva menja tu sliku; ako bi trgovci radili za opšte dobro, vrata raja se otvaraju. U Sijeni, Libeku, Kelnu, Brižu, Veneciji,…, trgovci počinju da grade prve gradske bolnice, pomažu gradnju crkava, gradskih većnica a počinju da grade svetovne škole. Trgovina je skopčana sa rizicima, slučajnostima, bez “dobrog računa” nema uspešnog poslovanja. Fibonači je 1202 napisao računicu za trgovce “Liber abcci”. Korporacije trgovaca su već toliko uspešne, da je posle “svetih”: Jerusalima, Rima, Carigrada – i Keln od 12. veka postao “Sveti – Keln”. Trgovci postaju mecene čak i umetnika, plaćaju prvog modernog slikara Đota. Gradski kapital i način života postaju ravnopravni konkurenti plemćima i crkvi. Za razliku od drevne Kine, Indije, Vitantije, trgovački je kapital u gradovima Zapada pomoću gradskih škola, gradskih uprava, lineralizacije načina života stvorio predpostavke za pojavu – sloboda – koje će omogućiti nastanak nauke – put ka današnjici. A mi kako smo zidali i oslikali u 21 veku crkvu na Vračaru i spomenik Nemanji? Privatnim novcem, uspešnih građana? Ne, na stari despotski način zidala ih država od poreza sirotinje raje. Tako je i sve ostali u nas.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.