SNP foto promofoto promo

Pokrajinska vlada je razrešila dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Stankova i za v.d. upravnika, na period do godinu dana, imenovala Zorana Đerića.

Stankov je na mesto upravnika došao kao prvi čovek Opere SNP-a, u januaru prošle godine i iako je imao mandat od četiri godine, na ovom mestu se zadržao svega godinu dana.

Njegov naslednik Đerić, već je ranije bio upravnik SNP-a.

Na konferenciji za medije ove nedelje, Stankov je najavljivao velike planove i kapitalne projekte za naredni period. Nije bilo govora o njegovoj smeni.

„Jako nam je važno da nam je rad usmeren i transparentan. Zato smo odlučili da na godišnjem nivou pravimo preseke i da vidimo šta smo od zacrtanog postigli. Kada sam kretao da radim, u fokus rada stavio sam umetnike, umetničke jedinice i tehniku kao prioritet. Dakle, predstavu. I rezultati potvrđuju da je to bio dobar pravac. Odigrano je 30 odsto više predstava, u pozorište je ušlo 120 odsto više publike, a prihod od komercijalnih usluga, kao i ukupno ostvaren prihod veći je više od 200 odsto“, rekao je tada Stankov.

Međutim, Nataša Čubrilo članica Upravnog odbora SNP, ove nedelje u svom saopštenju medijima, upozorila je da se najstariji nacionalni teatar nalazi pred obustavom rada.

„Poslednju sednicu Upravnog odbora imali smo sada tek, nakon pauze od više od tri meseca. Prirodno bi bilo da smo na njoj razmatrali finansijski i plan rada. Ipak, direktori su zamoljeni da što brže obrazlože plan i program rada, i nije bilo nekih pitanja, plan je usvojen, ali o tome uopšte nismo razgovarali. Na isti način prošla je i tačka dnevnog reda kojom se obrazlažu autorski honorari umetnika, iako su direktori umetničkih jedinica želeli da ih obrazlože. Dakle, mi o bitnim pitanjima ne raspravljamo. Mi se u poslednjih godinu dana na sednicama UO bavimo stvarima kojima upravni odbor ne treba da se bavi. Dakle razmatramo razna anonimna pisma i dojave, gde nijedan prigovor ne dolazi od strane umetnika ili iz umetničkih jedinica“, saopštila je Čubrilo.

Novi upravnik Zoran Đerić, rođen je 1960. u Bačkom Dobrom Polju. U Novom Sadu živi od 1979. godine. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i eseje, naučne studije iz oblasti književnosti, pozorišta i filma. Prevodi sa više slovenskih jezika.

Bio glavni i odgovorni urednik časopisa Scena (Sterijino pozorje), kao i pomoćnik direktora Sterijinog pozorja. U tri mandata bio upravnik, odnosno direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Bio glavni i odgovorni urednik časopisa Polja. Radio u Kulturnom centru Novog Sada, kao urednik književnih programa, a potom i kao urednik izdavačke delatnosti.

Gostujući je profesor na univerzitetima u Pragu, Gdanjsku, Krakovu, Novom Sadu. Predavao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, u svim zvanjima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari