Vodimo vas kroz rasprodatu izložbu Johanesa Vermera u Amsterdamu 1Foto: Danas Online

Početkom februara ove godine, u Rijksmuzeju u Amsterdamu otvorena je najveća do sada retrospektivna izložba holandskog umetnika Johanesa Vermera, a karata više nema.

Iz uprave ovog muzeja kažu da je to najbrže rasprodata izložba u istoriji ovog muzeja, a oni srećnici koji su uspeli da rezervišu karte moći će da je pogledaju do 4. juna.

Vodimo vas kroz rasprodatu izložbu Johanesa Vermera u Amsterdamu 2
Foto: Danas Online

Mi vam u međuvremenu donosimo nekoliko pogleda na slike koje se nalaze na izložbi, koja obuhvata čak 28 od ukupno 37 slika ovog umetnika.

Ovaj muzej u stalnoj postavci ima samo 4 Vermerove slike, a ostatak je pozajmljen sa raznih strana sveta, pa su tako slike stigle iz Frankfurta, Dablina, Vašingtona…

Vodimo vas kroz rasprodatu izložbu Johanesa Vermera u Amsterdamu 3
Foto: Danas Online

To je veoma značajno, jer su slike ovog umetnika veoma cenjene u svakom muzeju koji ima makar i jedno njegovo delo i zato se one retko pozajmljuju.

Johanes Vermer je predstavnik holandskog baroka, danas planetarno poznat po Devojci s bisernom minđušom, a prepoznatljiv kao majstor svetla, enterijera i intimnog trenutka.

Vodimo vas kroz rasprodatu izložbu Johanesa Vermera u Amsterdamu 4
Foto: Danas Online

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom izložbom je činjenica da ona nije postavljena hronološki, već prati umetnikova interesovanja i inspiracije tematski, npr. religiju, muziku, ljubav, svakodnevicu.

Izložba je postavljena u ukupno 10 prostorija, svaka od njih donosi uvod i nekoliko radova koji su postavljeni na dovoljnoj udaljenosti da posetioci mogu da se posvete svakom detalju.

Vodimo vas kroz rasprodatu izložbu Johanesa Vermera u Amsterdamu 5
Foto: Danas Online

Dobra vest za one koje nisu kupili karte je da ipak postoji način da uživaju u ovoj izložbi, a to je onlajn, na sajtu Rijksmuzeja uz glas čuvenog Stivena Fraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari