Vojnov: Zašto nije podržan film o distopijskoj slici Srbije pod NATO okupacijom

Otvoreno pismo Dimitrija Vojnova Filmskom centru Srbije

Ostavite komentar


  1. Pa, zivimo u filmskom Sovjetskom Savezu Lazara Ristovskog. Sta drugo i mozemo ocekivati?

  2. Zasto ne snime )dokumentarni) film o sadasnjici Srbije, koja je pod tihom okupacijom Rusije, a na vlasti ima rezim koji ispunjava sve Putinove zelje?

    1. Mozda zato sto nas ‘ruska okupacija’ nikada nije ‘tiho’ ubijala uranijumskom municijom niti nam vojno okupirala i otcepila deo teritorije?!

    2. Koja glupost, pa u sred Beograda u sred generalštaba sedi NATO i za sve se pita

  3. Ko gubi taj se ljuti, ali ovo je jedno od glupljih obrazlozenja, ispod nivoa pametnog coveka, uvredjena mlada, inace taj Srpski film je najgore djubre koje sam gledao a koliko se secam taj film je bio jedva gledan u bioskopima, hiljadu, dve…

  4. Uprkos komercijalnim uspesima (Ederlezi Rising je prodat Lionsgateu u paketnom trash dilu i novac nece vratiti nikad), Dimitrije Vojnov je los scenarista i nikad nece dobaciti do nivoa iole prihvatljivog. Problem je sto on zaista jeste najbolje sto je od scenarista izaslo sa nacionalne filmske skole.

  5. Nije mi jasno, zasto domaci rodoljub, po difoltu mora biti antizapadno i antinato orjentisan? Ja mislim da je bas suprotno, da nas je slepo slugeranstvo prema rusima (i slicnima) dovelo do ove slave i da nam preti totalno unistenje ako nastavimo tim putem.

  6. Pazi sta zelis….mozda ti odgovore da je radnja filma idiotsko kvazi-patriotsko lupetanje. citam ovo otvoreno pismo i u delu gde se govori o radnji filma kao da citam neki njuz net clanak ili onaj informerov dnevni strip…

  7. Jao Dimitrije, pa ponavljas se! Pa kako bi skrenuo paznju na sebe novim clanovima UO FCS nego pisanjem otvorenih pisama. Prosli saziv te lepo upoznao, vikao si, prozivao, a kada su poceli da ti daju novac na konkursima, ti i FCS ste postali najbolji drugari…a sada si na vreme krenuo u ofanzivu, brzo ce sledeci konkurs, strpi se malo…

  8. Koji je to nivo narcisoidnosti da smatra da je sve sto napise vredno! Ne moze da prihvati cinjenicu da je lose nego trazi neke teorije zavere. I drugi koji su odbijeni se ljute, al ne cvile po novinma ko Seka- Perse.

  9. Drzava u kojoj se za zestoka sponzorstva producenti bore ucescem u izbornim kampanjama, ne moze imati dinamicni razvoj kinematografije. Kinematografija mora biti u ravni sa intelektualnim dometom aktuelne vlasti a samim tim i bez ikakvog kreativnog kredibiliteta.
    t.j. Kako Tomi ili Tomici objasniti geo-politicko-ekonomske odnose pred Veliki rat ako ne kroz alegoriju carapa Kralja Petra ili gaca istog , mada i volovi koji vuku kociju nisu preterani.

  10. Ne znam, nisam odavde, da nije on onaj glavni junak iz antologijskog filma slavne antibirokratske revolucije „Tito i ja“? Bila su to vremena, srbovalo se i levo i desno, i mlado i staro…

  11. Ja ne znam da li je prosao jedan konkurs a da Dimitrije nije dobio podrsku, sad nije pa mu je Steva kriv, dok je zario i palio po komisijama onda je bilo kakav komentar bio napad na rad komisije, a sad vidimo razmislja drugcije…

  12. Mora da se desio neki gadan kurshlus u vreme-prostor kontinuumu te je nas talentovani scenarista izgubio podrsku na konkursu. To je samo po sebi distopija, jer ne chaseci ni chasa, osteceni K. je odaslao lament gospodaru Zamka do kojeg vodi krivudavi rolovani put sa trunaest mracnih prizora. Naravno, iz ovog Zamka se moze izaci, ali ko izadje vise se vraca.

  13. Какав би квалитет филма био, о томе не можемо ни да нагађамо.
    Међутим, сигурно је да овако замишљен филм не може проћи ни на једном конкурсу у Србији, Зато што већ јесмо у том чуду дистопији.
    Да је губитнички сценариста задржао исту причу, али да су окупатори Руси, а устаници млади урбани и лепи чланови какве про-еоропске НВО, међу њима да је најсимпатичнији лик неки геј слаткиш, било би пара за филм ко шодера.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.