Vojnov: Zašto nije podržan film o distopijskoj slici Srbije pod NATO okupacijom 1

Scenarista Dimitrije Vojnov uputio je otvoreno pismo direktoru Filmskog centra Srbije Bobanu Jevtiću i članovima Upravnog odbora ove institucije.

On je povodom rezultata Konkursa za sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg filma sa komercijalnim potencijalom izrazio sumnju „da je film pod radnim naslovom 2020 koji bi po njegovom scenariju trebalo da režira Srđan Spasojević, direktno i neprikriveno politički diskriminisan“.

On kao dokaz navodi da je Komisija sa Svetislavom Batom Prelićem „senzibilisana za filmove koji obrađuju goruće i politički profilisane teme samim tim što je podržala novi film Stevana Filipovića, nastavak filma Pored mene, pod naslovom Pored nas, koji, znajući izvorni film i poetiku ovog reditelja, sasvim sigurno ima izrazit politički stav“.

Smatrajući da je rad Filipovića zaslužio da bude priznat i na ovaj način, Vojnov nadalje obrazlaže razloge zbog kojih je i „njegov“ film trebalo da bude prihvaćen a ipak nije. Reč je akcionom trileru smeštenom u blisku budućnost u kome je Srbija pod tihom okupacijom NATO pakta, a na vlasti ima režim koji ispunjava sve želje zapadnih sila. Grupa mladih ljudi i rodoljuba izbačenih iz službi bezbednosti organizuje pokret otpora i pobunu protiv ovog režima. On podseća i veliku komercijalnost ovog žanra i gledanost takvih domaćih filmova u bioskopima, ta da su filmovi po njegovim scenarijima na prostoru bivše Jugoslavije imali preko milion gledalaca.

Vojnov ukazuje i na reditelja Spasojevića, čiji je debi „Srpski film“ takođe bio zapažen i to internacionalno, kao i na odabrane glumce – Stefana Kapičića, koji igra Marvelovog superheroja, i Slobodu Mićalović, te na potencijalnog distributera Megakom koji ima infrastrukturu da podrži prikazivanje filma.

Stoga on kao problem vidi politiku ovog filma – sa distopijskom slikom Srbije i podseća da je film Emira Kusturice sa „izraženom anti-NATO agendom“ prikazan u Veneciji i imao distribuciju širom Evrope i u država članicama NATO, te da je imao „dva puta više gledalaca prošle godine u bioskopima nego što je početkom ove godine imao film ‘Patuljci sa naslovnih strana’ koji je podržala ova ista komisija na prvom raspisu konkursa“.

Vojnov na kraju zahteva da se FCS izjasni da li je projekat diskriminisan iz političkih razloga.

„Komisija ima pravo da donosi odluku kakva god joj padne na pamet, ali to ne znači da se ne može zapaziti ako je neka od njih potpuno izrugivanje struci, i što je još gore primena dvostrukih standarda. Filmski centar Srbije je dužan da se izjasni oko toga da li je ovaj projekat diskriminisan iz političkih razloga i da nam jasno kaže šta je ovom projektu u stručnom pogledu nedostajalo kako bi se našao u izboru komisije kojoj je dat zadatak da ima vrlo konkretne rezultate.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari