Vraćeno ukradeno umetničko delo "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" 1Foto: Tužilaštvo za organizovani kriminal

Nakon 29 godina od kada je ukradena iz depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, slika „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ Vlaha Bukovca vraćena je danas u Srbiju iz Švajcarske.

Slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsedavao patrijarh Josif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac (1855–1922) prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Slika je rađena tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 x 192 centimetra.

„Reč je o delu koje predstavlja kulturno nasleđe Srbije i koje ima izuzetan značaj za Vojvodinu i celu našu zemlju, jer prikazuje jedan od značajnih događaja za srpski narod u dugoj borbi za slobodu i ujedinjenje“, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović nakon primopredaje slike.

Prema njegovim rečima, kao narod dugujemo zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji pronalaženja ove slike jer je ona pravo svedočanstvo o događajima sa Blagoveštenskog sabora.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je Tužilaštvu za organizovani kriminal i SBPOK-u, koji su pronašli sliku i vratili je.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac navela je da je današnji dan istorijski trenutak kako za muzej, tako i za našu zemlju.

Umetničko delo „Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861“ biće izloženo u Muzeju Vojvodine sutra od 10.00 do 18.00 sati, a u narednom periodu biće deo stalne muzejske postavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari