Vranje će dobiti legat dr Vere Cenić, profesorke i književnice 1Dr Vera Cenić, autentični tumač kulture Vranja. Foto:Lična arhiva.

Legat će sačinjavati bogata zbirka knjiga, fotografija i dokumenata koje su bile u posedu profesorice Vere Cenić koja je radila na Učiteljskom fakultetu u Vranju, a ostala je prepoznatljiva po svom romanu „Kanjec filma“ u kome je opisala svoju dugogodišnju robiju na Golom otoku sa suprugom Gradimirom Cenićem legendarnim vranjskim hirurgom.

Odluku da celokupnu dokumentaciju za legat preda Biblioteci „Bora Stanković“ doneo je naslednik zaostavštine porodice Cenić, Nebojša Mitić, poslovni čovek iz Beograda.

„Medju mnogobrojnim dokumentima i fotografijama ima i onih raritetnih s početka devetnaesto veka. Mislim da će legat biti od koristi svim budućim istraživačima istorije i kulturne tradicije Vranja i ovog dela Srbije“, naveo je Mitić za Danas.

Legat bi nakon biblioteške obrade i sredjivanja dokumentacije trebalo da bude za javnost dostupan 26. novembra, na dan rodjenja dr Vere Cenić, koja je preminula u Vranju u 90. godini 26.maja 2020.godine.

Prethodno je u vranjskoj biblioteci otvoren legat Dragana Cige Mininčića, knjižara i antikvara iz Beograda, koji je za života donirao dragoceni književni fond biblioteci u rodnom gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari