"Vera Cenić je poput kandila obasjavala naše živote": Otvoren legat profesorke i književnice iz Vranja 1Foto: vranje.org.rs

Legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja, svečano je otvoren za javnost u prostorijama Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, u prisustvu članova porodice, prijatelja i mnogobrojnih poštovaoca njenog lika i dela.

Direktor Javne biblioteke, Zoran Najdić, istakao je značaj legata profesorke Cenić i zahvalio se njenim naslednicima što su svu njenu zaostavštinu poklonili ovoj ustanovi.

„Legat sadrži 1.800 knjiga, monografija i publikacija, blizu 1.400 brojeva raznih časopisa, kao i lične predmete, i kao takav predstavlja dragocenu zbirku za vranjsku Javnu biblioteku“, istakao je Najdić.

"Vera Cenić je poput kandila obasjavala naše živote": Otvoren legat profesorke i književnice iz Vranja 2
Foto: vranje.org.rs

Dragana Milunović, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije, rekla je da je Javna biblioteka u Vranju dobila „knjige koje su dragocene“.

„Činjenica je da smo se okupili ne samo zbog toga što je Javna biblioteka dobila knjige koje su dragocene, već zbog toga što slavimo čoveka. Okupili smo se u slavu jedne žene koja je bila viđena u gradu, koja je iza sebe ostavila trag kao humanista i kao neko ko će u tom smislu nastaviti da živi i u Biblioteci“, naglasila je Milunović.

Gradska većnica Izabela Savić naglasila je da će, „kroz ovaj legat, živeti lik i delo Vere Cenić koja je ostavila dubok trag u istoriji Grada, pre svega u kulturi i obrazovanju mladih generacija“.

„U svoje i u ime rukovodstva Grada zahvaljujem se porodici na vrednoj zaostavštini koju ste ustupili biblioteci i time omogućili sadašnjim i budućim generacijama da koriste legat“, istakla je Savić.

U ime porodice Vere Cenić obratila se Jadranka Mitić, koja je pročitala fragmente iz neobjavljene priče i dnevničkih beležaka pod nazivom „Ostaju daljine“.

„Ideja naše porodice je bila da svim ljubiteljima putovanja, pravih ili imaginarnih, učinimo dostupne sve ove knjige kako bi mogle, kao i Veri Cenić, da rasvetljavaju put, kao što je ona, naša tetka, čitajući ih, poput kandila obasjavala naše živote“, rekla je Mitić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari