Vredna dela bečkih majstora baroka 1Jedna od 18 slika u postavci

O uticaju i prisustvu bečkih slikara perioda baroka na području Vojvodine najbolje svedoče njihova originalna dela, pre svega u vlasništvu rimokatoličke crkve i zbirki pojedinih muzeja.

Sva ova vredna dela našla su put do savremene publike preko izložbe Gradskog muzeja Subotice pod nazivom „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini”, koja u svom gostovanju stiže narednih dana do Zrenjanina. Prema rečima autorke izložbe dr Žužane Korhec Pap, slikara restauratora subotičkog Muzeja, postavka sadrže ukupno 18 slika visokog umetničkog kvaliteta, koje su deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa.

Izložba se otvara u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 19. oktobra, u 19 časova. Na otvaranju će govoriti biskup monsinjor dr Laslo Nemet i dr Daniela Korolija Crkvenjakov, slikar restaurator iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Nadležni kustos je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Dela će biti izložena do 10. decembra.

– Prva generacija bečkih baroknih majstora dolazi do izražaja početkom 18. veka a njihova umetnost se razvija pod uticajem italijanskih i holandskih slikara. Na izložbi možemo sresti najveća imena bečkog baroknog slikarstva Martina Altomontea, Petera Štrudela, Paula Trogera, Feliksa Iva Lajhera, Kremsera Šmita i Huberta Maurera. Slike sakralne tematike koje su prikazane na ovoj izložbi su prvenstveno vlasništvo rimokatoličke crkve, ali ima i dela iz zbirki muzeja, navodi dr Žužana Korhec Pap.

Među slikama u posedu muzeja su i četiri dela u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, a to su dela Sveta Ana, Oplakivanje Hrista, Povratak iz Egipta i Mučenje svetog Erazma, kao i slike u vlasništvu Župne crkve u Ečki, rad Feliksa Iva Lajhera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari