Vukosavljević otvorio Dane srpske kulture u Temišvaru 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je sinoć u Banatskoj filharmoniji u Temišvaru 13. Dane srpske kulture istakavši da kulturni prostor srpskog naroda nije ograničen državnim granicama i da istorija, pa i kulturna istorija, predstavlja jedan dugi tok, proces dugog trajanja, u kojem pojedina područja i mesta menjaju svoje uloge.

Ministar Vukosavljević je primetio da je Beograd dugo bio periferija u odnosu na druga kulturna središta našeg naroda, a da danas kada iz Beograda dolazimo u Temišvar dolazimo sa svešću da pohodimo dugoveko stecište kulturnog i društvenog života panonskih Srba.

Na to nas opominje vredno sakralno i drugo nasleđe iz prohujalih vekova, ali i savremeni, neprekinuti napori srpske zajednice da se održi i ostane svoja, kao i da osnaži veze sa maticom“, kazao je on.

U svom obraćanju Vukosavljević se zapitao zar može da bude periferija područje koje nam je, pored mnogih drugih, rodilo i zanatu učilo Dositeja, koje nam je oblikovalo Crnjanskog.

Ministar je podsetio na reči Crnjanskog posvećene srpskom Temišvaru u Drugoj knjizi Seoba, kao i u njegovim autobiografskim komentarima.

Dani srpske kulture“, prema njegovim rečima, kao i drugi stvaralački napori, pokazuju kulturnu otpornost Srba u Rumuniji, ali i činjenicu da za takve napore nailaze na podršku rumunske države, kao što država Srbija rumunskoj manjinskoj zajednici obezbeđuje povoljne uslove za održanje narodnog identiteta.

Nema prirodnijeg mesta nego da se iz Dositejevog šireg zavičaja ponove njegova zalaganja za negovanje i razvijanje narodnog jezika. Ministarstvo kulture i informisanje je prepoznalo ovu temu kao jednu od ključnih tema odgovorne kulturne politike, od predloga rešenja statusa ćirilice do pospešivanja obnove lektorata srpskog jezika u inostranstvu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete“, naglasio je Vukosavljević.

On je podvukao da je negovanje maternjeg jezika i kulture govora i u državi matici predstavlja važno pitanje, a da u srpskoj dijaspori ovo pitanje čini prvo pitanje opstanka.

To pitanje možemo prevesti u drugačiji oblik, s istim značenjem: da li želimo da opstanemo kao pripadnici svoga naroda i potomci svojih predaka, i u matici i u rasejanju. Ako to pitanje osveste i političke elite bićemo na dobrom putu. Jer jezik je centralno obeležje svakog naroda i glavno oruđe svake kulture“, dodao je ministar.

Vukosavljević je zaključio da je centar tamo gde se sjedinjuju mnogi usmereni napori u produktivnom smeru i da je dobra okolnost, koju će Ministarstvo i dalje podržavati, da se živa tradicija nastavlja živim i višestranim savremenim stvaralaštvom srpske zajednice u Rumuniji.

Na otvaranju 13. Dana srpske kulture u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji pored ministra govorili su ambasador Republike Srbije Branko Branković, zastupnik prefekta županije Timiš Kristijan Frančesku, savetnik za kulturu u županiji Timiš Adrijan Negoica, zamenik gradonačelnika Temišvara Dan Diakonu, srpski poslanik u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ i predsednik saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić.

Nakon ceremonije otvaranja prikazan je film „Zaspanka za vojnike“, reditelja Predraga Antonijevića.

U nastavku posete Vukosavljević je obišao sedište Saveza Srba u Rumuniji gde je otvorio istorijsko-naučni skup „100 godina krupnih događaja za Srbe u Rumuniji“ i tom prilikom poklonio Savezu Srba u Rumuniji antologijsku ediciju „Prvi svetski rat u srpskoj književnosti“ izdatu povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata, kao i stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji,

Vukosavljević takođe je posetio Eparhiju temišvarsku, kao i Eparhijski muzej i Srpsku sabornu pravoslavne crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari