Vukosavljević: Visoko postavljena lestvica 1Foto: BeoInfo

Ne mešam se u odluku žirija Sterijinog pozorja da ne nagradi nijednu predstavu iz takmičarskog programa, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ocenio da je žiri bio vlastan da donese takvu odluku, ali da on lično smatra da to „nije ispravan stav“.

Vukosavljević je na konferenciji za novinare, povodom dodele novca u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“, rekao da mu se „čini da je lestvica visoko postavljena“.

Vukosavljević je konstatovao da su članovi žirija ugledni ljudi iz oblasti kulture sa brojnim nagradama, ali je zaključio i da bi bilo zgodno od njih čuti da li su i oni sami u karijeri bili izloženi tako visokim kriterijumima.

Žiri Sterijinog pozorja je radio u sastavu: Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski i Predrag Manojlović, a u takmičarskoj konkurenciji bilo je devet predstava.

Za opštine 140 miliona dinara

Deset gradova i opština, među kojima su Vlasotince, Vranje, Kraljevo, Kučevo i Bela Palanka, dobilo je novac na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije u okviru programa „Gradovi u fokusu“, za koji je ukupno izdvojeno nešto više od 140 miliona dinara.

Ministar Vladan Vukosavljević je na konferenciji za novinare najavio da će uskoro biti potpisani ugovori sa opštinama i gradovima koji su dobili novac.

Novac na konkursu „Gradovi u fokusu“ su dobili i opštine Bačka Palanka, Šid, Trstenik, Mionica i Sremska Mitrovica.

Opština Vlasotince je dobila 26 miliona dinara za projekat „Dijalekat“ namenjen očuvanje lokalne kulturne baštine, a Sremska MItrovica 24 miliona dinara za projekat „Svetlosti carskog grada“, dok je Šid za očuvanje kulture dobio 19 miliona dinara. Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo nastaviti da pomaže manje sredine u razvoju kulture.

Upitan kada će početi javna rasprava o nacrtu strategije za razvoj kulture, Vukosavljević je odgovorio da je bilo planirano da ta rasprava počne 15. juna, ali da se to neće desiti iz formalnih razloga već se sačekati da bude izabrana nova vlada. Vuksavljević je objasnio da javna rasprava o strategiji za razvoj kulture ne može da bude otvorena dok je vlada u tehničkom mandatu.  On smatra i da je Minisatrstvo ponudilo „ozbiljan“ nacrt strategije za razvoj kulture i da očekuje kvalitetnu raspravu o tom dokumentu.

Vukosavljević nije želeo da govori o tome da li će ostati na mestu ministra kulture i informisanja navodeći da to nije u njegovoj nadležnosti i da on svoj posao radi najbolje što može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari