Muzička drama „Whiplash“ i dokumentarac „Rich Hill“, o ljudima iz ruralnog američkog grada pogođenog siromaštvom, osvojili su glavne nagrade na Sandens festivalu – ključnom mestu za nezavisni film u Severnoj Americi.


„Whiplash“ je oduševio publiku svojom strasnom pričom o džez-bubnjaru i njegovom opsesivnom željom za perfekcijom. U kategoriji američkih dramskih filmova ovo ostvarenje je dobilo i nagradu publike i nagradu žirija. Za 28-godišnjeg scenaristu i reditelja Dejmijena Čezela je to bilo veliko priznanje – potvrda nagrade žirija prošle godine za kratkometražnu verziju „Whiplash-a“ kojeg je ove godine pretočio u igrani film.

Kada je reč o dokumentarcima, priča o adolescentu u ruralnom gradu u Misuriji „Rich Hill“, koji se bori sa siromaštvom, imala je najviše uspeha. Nagrada publike za najbolji dokumentarac pripala je „Alive Inside: A Story of Music & Memory“, koji istražuje uticaj muzike na starije pacijente obolele od Alchajmerove bolesti.

Na Sandensu je podeljeno ukupno 28 nagrada. Među ovogodišnjim laureatima su i čileansko-francuski „To Kill A Man“ (najbolja drama u konkurenciji filmova iz celog sveta), kao i sirijsko-nemački „Return to Homs“ (najbolji dokumentarac u konkurenciji filmova iz celog sveta), koji govori o dva mladića čiji su životi totalno pometeni građanskim ratom u Siriji.

Od 16. do 26. januara na ovogodišnjem Sandensu prikazan je 121 celovečernji film iz 37 zemalja. Bilo je 54 reditelja koji su se prvi put predstavili publici svojim delima od čega je 35 bilo u takmičarskoj konkurenciji. Ovi filmovi su izabrani u konkurenciji 12.218 prijavljenih radova (za 72 više nego 2013. godine), od čega je bilo 4.057 dugometražnih i 8.161 kratkometražni film. Tačno stotinu filmova imalo je svoju svetsku premijeru na Sandensu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari