Za 15 godina izgradnja replike kuće slavnog slikara Uroša Predića u Orlovatu nije odmakla dalje od podruma 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Kako brinemo o svojim velikanima, govori i pokušaj izgradnje replike kuće jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića u Orlovatu. Kuća se gradi skoro 15 godina, a nije se odmaklo dalje od podruma, koji je u međuvremenu potopljen.

Ako bi neki poznavalac i poklonik umetnosti jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića došao u njegovo rodno mesto, Orlovat, mogao bi da pogleda ikonostas u seoskoj crkvi koji je Predić oslikao i eventualno da kopije nekih njegovih slika u Spomen sobi.

Eventualno, jer se za posetu Spomen sobi mora prethodno najaviti, a i prostor u kom su kopije slika, neki dokumenti, ne izgleda reprezentativno.

O tome gde je i kako živeo Uroš Predić u svom selu, koje je obožavao, poklonici ne bi mogli ni da vide ni da saznaju ništa.

Replika kuće Uroša Predića, jer je njegova rodna srušena, gradi se duže od 15 godina a da nije odmakla od podruma. I podrum, koji je trebalo da bude sala za kulturne događaje u selu ali i okolini, u međuvremenu je potopljen.

Spomen soba Uroša Predića otvorena je u Orlovatu 2007. godine povodom 150 godina od rođenja velikog slikara. Savet mesne zajednice Orlovat tada je došao na ideju da izgradi repliku Predićeve kuće.

Otkupili su staru kuću u centru sela, koja se nalazi na samo stotinak metara od rodnog doma slikarovog.

Plac na kom je trebalo da se izgradi replika u sklopu je prelepog orlovatskog parka, u blizini crkve, jednom rečju centar sela. Projekat je izradio, kao donaciju, Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

– Otkupljen je plac, napravljen projekat i počelo se sa radovima. Obezbeđeno je 5,5 miliona dinara, nešto je dao Zrenjanin nešto pokrajina. Želeli smo da u podrumu napravimo salu u kojoj bi se održavali kulturni događaji za ceo region Potamišja. Najviše se angažovalo lokalno udruženje zavičajaca. Radovi su tekli sve do 2012. godine kada je došlo do promene vlasti. Čak smo napravili ugovor sa lokalnom ciglanom, da kroz kompenzaciju obezbedimo 100 hiljada cigala, koje bi bile najsličnije onima od kojih je bila i originalna Predićeva kuća. Ništa se od te 2012. nije dogodilo. Samo je i izgrađeni podrum poplavljen, kaže Boško Kojčić, nekadašnji predsednik Saveta mesne zajednice, odbornik u zrenjaninskoj skupštini i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Replika kuće trebalo je da ima i spomen sobu, etno sobu, radnu sobicu Uroša Predića i ostale neophodne prostorije, kao što su mini kuhinja i slično.

Zavičajci iz Orlovata nisu odustajali, kucali su na sva vrata, od grada do republike, ali novca za Uroša Predića nije bilo. Postojeća Spomen soba nalazi se u neprikladnom objektu zemljoradničke zadruge, koji je iznajmljen na 30 godina.

– O replici kuće govori se pred izbore. Tako je i sada. Pred izbore na savetu je obećano da će grad pomoći. Kad dobiju većinu, na obećanja zaborave. Uroš Predić je od svog rodnog sela, Zrenjanina, Vojvodine i Srbije zaslužio mnogo više, kaže Kojčić.

Istovremeno, sve što ima veze sa velikim slikarom izaziva nepodeljenu pažnju u celom regionu. Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, autorke Olivere Skoko iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu, bila je postavljena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, gostovala je u Herceg Novom, trenutno je mogu videti Trebinjci u Muzeju Hercegovine a u Zrenjaninu je bila najposećenija izložba 2018. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari