"Zahtevamo da ove odluke preispitate": Otvoreno pismo plesne scene Maji Gojković 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Skoro 140 aktera i akterki plesne scene u Srbiji i mnogi njeni saradnici i saradničke organizacije potpisali su otvoreno pismo ministarki kulture, Maji Gojković povodom devastirajućih rezultata ovogodišnjeg Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji.

Ovo pismo u nastavku prenosimo u celosti:

Mi, dole potpisane/i umetnice/i i druge akterke/i plesne scene u Republici Srbiji, građanke i građani ove zemlje koji više decenija nesebično ulažemo svoje znanje i rad u njenu kulturu i društveni razvoj, izražavamo svoj protest i nezadovoljstvo zbog odluka koje ste doneli i potpisali u formi Rešenja o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti Umetnička igra – balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija) u 2023. godini od 5. maja ove godine.

Pored toga što ste rezultate objavili 24. maja kršeći zakonski rok koji Vam je dat za ovu proceduru, ugrožavajući time naše pravo na rad, Vaša odluka je ove godine potpuno onemogućila rad čitave nezavisne plesne scene.

Ovaj jedan jedini instrument kulturne politike koji Ministarstvo kulture ima za oblast plesa zloupotrebljen je na sledeće načine:

– Iako se radi o konkursu za SAVREMENO STVARALAŠTVO, ove godine je Ministarstvo podržalo SAMO JEDNU novu plesnu produkciju, koja, uz to, nastaje u okviru plesne škole, a ne profesionalnog plesnog okruženja. Zahtevamo hitno objašnjenje za takvu odluku. U suprotnom, smatraćemo da Vam je namera da u potpunosti onemogućite rad savremene plesne scene i time je eliminišete.

– Iako se radi o konkursu za SAVREMENO STVARALAŠTVO, trećina ionako nedovoljnih sredstava dodeljena je ogromnom broju amaterskih društava i projekata amaterskog stvaralaštva, ukidajući dodatno mogućnost za SAVREMENU umetničku produkciju. I ne samo to: iz budžeta za ples finansirate guslarske programe i druge muzičke programe koji nemaju nikakve veze sa bilo kojom formom plesa. Zato zahtevamo da pod hitno osmislite liniju za amatersko stvaralaštvo koje je neophodno sistemski podržati posebnim merama kulturne politike.

JEDNU TREĆINU sredstava iz linije 481 za civilni sektor PONOVO ste dodelili jednom PRIVATNOM, VISOKOPROFITABILNOM FESTIVALU i za podršku isključivo stranim velikim, bogatim kompanijama, sa programom namenjenim samo bogatim građanima naše zemlje. Zahtevamo da osmislite druge načine finansiranja ovakvih programa, koji neće preuzeti novac namenjen novim praksama stvaralaštva i produkcije koje se na lokalnoj umetničkoj sceni razvijaju preko 40 godina posvećenim umetničkim i pedagoškim radom.

– U komisiju ste ponovo pozvali osobe koje ne poznaju dovoljno kretanja i dinamične i višeslojne pojave u polju savremenog plesa i koje dolaze iz dominantno institucionalnog konteksta. Kako u tom institucionalnom kontekstu savremeni ples gotovo da uopšte ne postoji, logično je pitanje njihove kompetentnosti da procenjuju pojave, programe, stvaralaštvo i potrebe u ovoj oblasti plesa. Podsećamo Vas da svake godine Ministarstvo dobija predloge stručnjaka koji te godine nemaju svoje projekte, ali bi svojim uvidima i znanjem mogli da doprinesu kvalitetnim i objektivnim odlukama o razvoju oblasti plesa kroz taj jedan jedini instrument kakav je godišnji konkurs. Zahtevamo da ti predlozi počnu da se uvažavaju.

– Zabrinjava i činjenica da se u komisiju ponovo uvode akteri scene sa visokim pozicijama kao što su predsedništvo organizacije koja konkuriše (Udruženje baletskih umetnika Srbije). Dozvolili ste da jedna od članica komisije dodeli 3 miliona dinara organizaciji u čijem je predsedništvu, te time ugrozi konkurs ovim koruptivnim mehanizmom koji ste i Vi svojim potpisom legitimisali. Zahtevamo da sve odluke ove komisije ponovo preispitaju POD HITNO.

Navedene odluke svedoče ne samo o odsustvu bilo kakve sistemske kulturne politike za ples i uopšte savremeno stvaralaštvo, već i o duboko zabrinjavajućoj nekompetentnosti Ministarstva kulture i njenih komisija da se bave ovako važnim zadacima. Posledice toga trpimo godinama u vidu nemogućnosti za redovan i nesmetan rad, odlaska mladih i srednjih generacija umetnika i stručnjaka u inostranstvo, srozanog socijalnog statusa i života u nezasluženom siromaštvu, nerešavanja sistemskih pitanja i problema našeg sektora koji nema NIJEDAN adekvatan radni prostor niti scenu na kojoj može redovno predstaviti svoj rad.

Dugogodišnje odsustvo svakog dijaloga sa plesnom scenom i svim njenim akterima i zatvaranje mogućnosti da ti akteri imaju uticaj na kulturne politike koje treba da regulišu njihovo polje rada dovelo je do sistemskog urušavanja tog polja i do nagomilanog besa koji ovim putem izražavamo.

Takođe, izražavamo i zabrinutost povodom odsustva dijaloga između Ministarstva i plesne scene i zbog svođenja komunikacije isključivo pravnim putem, kao u slučaju tužbe koju je nezavisna plesna scena dobila protiv Ministarstva kulture 2016. godine kada je polovina sredstava za finansiranje bila dodeljena Beogradskom festivalu igre.

U skladu sa svim navedenim zahtevamo da ove odluke preispitate i otvorite prostor za dijalog, saradnju, solidarnost, zajedničko odlučivanje o ovim pitanjima i da tako vratite poverenje radnika i radnica u kulturi u rad Ministarstva kulture.

Predstavnici plesne scene u Srbiji:

1. Miloš Janjić
2. Jovana Rakić
3. Bojana Mladenović
4. Bojana Cvejić
5. Ana Vujanović
6. Danka Sekulović
7. Isidora Poledica
8. Isidora Popović
9. Đorđe Živadinović Grgur
10. Jovana Stojić
11. Simonida Žarković
12. Jana Milenković
13. Isidora Stanišić
14. Sanja Krsmanović Tasić
15. Mirjana Dragosavljević
16. Nataša Milojević
17. Marija Popović
18. Teona Milićević
19. Milan Manić
20. Neda Kovinić
21. Vladana Manić
22. Aleksander Zain
23. Svetlana Đurović
24. Ana Obradović
25. Kristina Antansijević
26. Vanja Višnjić
27. Jelena Cvetković
28. Dejan Kolarov
29. Aleksandra Bibić Kolarov
30. Marko Milić
31. Anđela Žugić
32. Vesna Pašćanović
33. Anastasija Kanazarević
34. Kristina Žurkić
35. Predrag Dedić
36. Bogdan Dimitrijević
37. Julia Arzumanova
38. Aleksandar Bartol
39. Ljudmila Korobova
40. Nikola Planka
41. Jelena Jović
42. Ana Dragić
43. Nela Antonović
44. Tijana Malek
45. Lidija Antonović
46. Ana Dubljevic
47. Marija Jevtić
48. Vera Erac
49. Vladimir Čubrilo
50. Ana Ranković
51. Dragana Bulut
52. Marijana Cvetković
53. Tatjana Pajović
54. Ana Vuković
55. Sanja Radulović
56. Dušan Murić
57. Igor Koruga
58. Boris Čakširan i ERGstatus
59. Ana Ignjatović Zagorac
60. Zoran Pantelić
61. Anastasija Pantović
62. Milena Todorović
63. Aleksandar Popov
64. Ivan Ćosić
65. Hleb teatar/Umetnička Utopija
66. Ana Pinter
67. Marija Miladinović
68. Andreja Kargačin
69. Dražen Horvatić
70. Ksenija Đurović
71. Filip Perić
72. 90 članica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
73. Milan Ramšak Marković
74. Stefan Veselinović
75. Gala Šalipur
76. Ćirilović Popović Katarina
77. Jelena Kajgo
78. Bitef Dance Company
79. Frosina Dimovska
80. Jovana Blagojević
81. Isidora Subić
82. Anđelija Todorović
83. Danica Arapović
84. Ister Teatar
85. Aleksandra Čavić
86. Aleksandra Ketig
87. Ena Entina Gucunski Nakić
88. Ista Stepanov
89. Nina Putnik
90. Stefan Milošević
91. Tatjana Dimović
92. Milica Ćirić
93. Vladan Varga
94. Nađa Davidović
95. Tara Tomić
96. Jovana Mihić
97. Novosadska sekcija Međunarodnog saveta za igru CID-UNESCO
98. Tamara Pjević
99. Jakša Filipovac
100. Nataša Gvozdenović
101. Marko Pejović
102. Nina Pantović
103. Andrea Dobrić
104. Jovana Grujić
105. Nina Popović
106. Ljubica Nesić
107. Anja Srećković
108. Ana Popović
109. Anđela Petković
110. Tanja Stanković
111. Milica Lazić
112. Ana Gliksman
113. Vuk Stevanović
114. Vanja Halupa
115. Anđela Aranđelović
116. Branko Mitrović
117. Viktor Kostantinov
118. Roza Tina Perić
119. Milica Pisić
120. Miloš Sofrenović
121. Miona Petrović
122. Jovana Ikonić
123. Jovana Zelenović
124. Dunja Crnjanski
125. Miloš Isailović
126. Miloš Kecman
127. Milan Bačkulja
128. Ivana Kozomara
129. Ivana Savić-Jaćić
130. Olivera Kecojevic
131. Miloš Đilas
132. Jelena Piljić
133. Željka Jakovljević
134. Katarina Stojkov Slijepčević
135. Nina Radovanović
136. Milja Rušić
137. Nada Stamenković
138. Olivera Kovačević Crnjanski
139. Tara Tanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari