Zaječar: Bliži se otvaranje 12. Pozorišnog festivala za decu ,,ZajeČAR” 1Foto: Pozorište Zaječar

U zaječarskom pozorištu danas je održana pres konferencija povodom 12. pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ , koji će biti održan od 9. do 13. maja. Biće odigrane najbolje predstave za decu iz ovogodišnje produkcije profesionalnih pozorišta Srbije.

Prema rečima Miloša Đuričića, direktora Festivala i umetničkog rukovodioca zaječarskog pozorišta, prvog dana festivala biće odigrana predstava beogradskog pozorišta „Boško Buha“ „Čardak ni na nebu ni na zemlji“.

„Interesantno je da ovo pozorište do sada ni jednom  nije učestvovalo na našem festivalu i radujemo se što smo uspeli da ih dovedemo ove godine jer je „Boško Buha“ sinonim za pozorište za decu u Srbiji. Festival će otvoriti Igor Bojović, naš dramski pisac i glumac, direktor pozorišta „Boško Buha“, jedan od najplodonosnijih dramskih pisaca za decu u Srbiji. Dugo godina je bio direktor beogradskog pozorišta Pinokio“, istakao je on.

Narednih dana Festivala, ništa manje kvalitetne predstave. U utorak „Zvonar bogorodičine crkve „ Narodnog pozorišta Priština, a u sredu je predviđen dupli program.

Od 14 sati, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca, a u 19 sati „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš.

U četvrtak je na programu „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, a u petak će biti izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

“Za razliku od ranijih godina kada su predstave za decu počinjale u 18, sada počinju u 19 sati, zbog radnog vremena roditelja. Nadamo se da ćer sala pozorišta konačno biti puna, s obzirom na to da je tokom trajanja pandemije svako drugo sedište bilo prazno”, kažu iz pozorišta.

Tokom maja planira se gostovanje predstave“ Lepotica Linejna“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, „Narodnog poslanika“ u Negotinu,  a u zaječarskom teatru biće odigrana predstava „Bliži nebu“.

Biće održan i Festival mladih pesnika „Dani poezije 2022“, a već u subotu 7.maja ustanova organizuje „Đurđevdanski sabor“ u Gamzigradu, dok će 22. maja biti održana manifestacija „Halovo u pesmi i igri“.

Ove godine biće organizovano 30-tak tradicionalnih manifestacija u selima, od kojih 7 novih: u Klenovcu,  Brusniku, Salašu, Selačkoj, Malom Izvoru, Lubnici i Lasovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari