Zaječar kulturna prestonica istočne Srbije u vreme pozorišnog festivala 1Arhivska fotografija: Pozorište Zoran Radmilović

Audijencijom i Vernisažom Vaclava Havela, dvema jednočinkama u režiji Božidara Đurovićakoje glumci zaječarskog Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” igraju kao jednu predstavu, u nedelju, 14. oktobra započeće ovogodišnji Dani Zorana Radmilovića.

Na sceni pozorišta u Zaječaru tokom devet festivalskih dana smenjivaće predstave iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Bugarske koje su svoja premijerna izvođenja mahom imala ovog proleća.

Nakon premijere domaćeg pozorišta zaječarska publika će u ponedeljak, 15. oktobra moći da vidi Ustav Republike Hrvatske po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića i režiji Vinka Brešana Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba. Dan kasnije na programu je Noćna straža po tekstu Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića Ateljea 212, a 17.oktobra Narodno pozorište „Ivan Vazov“ iz Sofije nastupa sa predstavom „Krivac“ po tekstu Dimitra Dimova.

“Zvezdara teatar” ove godine na Danima Zorana Radmilovića izvodi Korešpodenciju Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića, a u petak će Narodno pozorište iz Sarajeva izvesti Šekspirovog „Kralja Lira“ adaptacija i režija Diego de Brea. U subotu, 20.oktobra, na programu je „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Tanje Mandić Rigonat, koji svoju premijeru ima 1. oktobra, a poslednja pozorišna predstava na ovogodišnjem festivalu je u nedelju, 21.oktobra, kada Narodno pozorište Republike Srpske – Banjaluka igra „Naše dane“ po tekstu Željka Stjepanovića i režiji Juga Radivojevića. Festival se završava u utorak 22. oktobra nastupom Folklorno-plesne grupe provincije Henan iz Narodne Republike Kine i te poslednje festivalske večeri biće proglašeni ovogodišnji dobitnici nagrada festivala.

Osim glavnog festivalskog programa Dani Zorana Radmilovića i ove godine imaju prateći program pod nazivom „U susret Festivalu“. U okvkru tog programa, od 8. do 13.oktobra, publika će na svakodnevnim besplatnim projekcijama moći da gleda snimke pozorišnih predstava i filmova Zorana Radmilovića.

U Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac, uporedo sa glavnim festivalskim programom u pozorištu, biće održan i Festival malih pozorišnih formi koji će obuhvatiti nagrađene monodrame i duodrame, a u Radul begovom konaku u Zaječaru 16. oktobra biće otvorena izložba Miloša Šobajića.

Komplet karata za ovogodišnje Dane Zorana Radmilovića staje pet hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari