„ZajeČAR“ pozorišni festival za decu počinje sutra u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zaječar

Prvih pet dana decembra najmlađa pozorišna publika u Zaječaru uživaće u lutkarskim i aktuelnim pozorišnim predstava za decu za vreme trajanja 11. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“. Zaječarski teatar, organizator ovog festivala, pripremio je i zanimljiv prateći program.

Zaječarski pozorišni festival za decu obično se dešava u proleće, ali je njegovo održavanje ovog puta  „diktirala“ epidemiološka situacija.

Pandemija je uslovila da ove godine izostanu predstave iz inostranstva.

-Ove godine nije očuvana međunarodna dimenzija festivala, jer bi dolazak pozorišta iz drugih zemalja bio preveliki rizik – čulo se danas na konferenciji za novinare održanoj u pozorištu.

“ZajeČAR” će i pored toga biti smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz Srbije.

Prvo će sutra na scenu Pozorište lutaka Niš i predstava „Palčica“ a dan kasnije na redu je Pan teatar iz Beograda i predstava „Aska i vuk“.

Predstava „Strahinja“ Prvog prigradskog pozorišta Plus teatar iz Lazarevca biće izvedena u petak, Narodno pozorište iz Leskovca predstaviće se komadom „Pinokio“ u subotu, a 11. „ZajeČAR“ biće završen u nedelju predstavom domaćeg pozorišta .

– Posebno nas raduje to što će festival zatvoriti premijera naše predstave „Lepotica i zver“ koju je po sopstvenom tekstu režirao Željko Hubač. Ova predstava je kao pretpremijera s uspehom igrana na više festivala. Na 14. Festivalu za mlade i decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ u Kruševcu osvojila je dve nagrade: nama najdražu nagradu dečjeg žirija za najbolju predstavu i nagradu stručnog žirija za najbolju masku – rekao je danas novinarima direktor Festivala i direktor NPTK-CK „Zoran Radmilović“ Zaječar, Vladimir Đuričić.

Prateća manifestacija dečijeg pozorišnog festivala koja će se, kao i festival, odvijati od sutra do nedelje, je Sajam književnosti za decu.

Zajednički ga organizuju zaječarsko pozorište i knjižara „Kaligraf“ iz Zaječara, s ciljem da se deci približi knjiga.

Poslednjeg festivalskog dana biće promovisana knjiga „Drame za decu“ autora Željka Hubača, u izdanju zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“.

Ulaz na festival, u skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, biće moguć onima koji su primili najmanje dve doze vakcine, imaju potvrde o preležanoj kovid infekciji ili negativan test ne stariji od 48 sati.

Mlađi od 15 godina ne moraju da imaju kovid sertifikat ili potvrde, ali su dužni, kao i svi drugi posetioci, da nose zaštitne maske u pozorišnoj sali i foajeu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari