Zaječarsko pozorište obeležilo godišnjicu smrti Zorana Radmilovića 1Foto: Zaječarsko pozorište

Pre 36 godina na današnji dan životnu scenu napustio je glumac Zoran Radmilović. Njemu u čast glumci zaječarskog Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ kao i svake godine, danas su položili cveće na njegov spomenik u Zaječaru odajući poštu jednom od naših najboljih glumaca i najvećih komičara.

-Kao što je bio čudo za života jer je pomerio granice glume,  Zoran Radmilović je i 36 godina posle smrti pravo čudo jer za razliku od mnogih glumaca koji su odličnim ulogama obeležili svoju epohu ali se nažalost zaboravilo na njih, Radmilović je i sada življi nego ikad. Mislim da mi u Zaječaru uspomenu na njega da čuvamo na najbolji način. Već tri decenije postoji Festival posvećen njemu, koji ove godine treba da bude održan  od 16. do 23.oktobra. Najveći deo smo već pripremili i ako nas nešto ne iznenadi, nadam se da će 30. “Dani Zorana Radmilovića” biti lepa pozorišna fešta – kazao je direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, dodajući da ova ustanova kulture nije besposlena ovog leta.

Predstava  “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja” autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović,  igrana je na Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu  i “Carevčevim danima “ u Velikom Gradištu, predstava zaječarskog teatra  “Antigona” Sofokla u režiji Nenada Todorovića, 24. avgusta učestvovaće na Festivalu antičke drame na Viminacijumu.

Ovog leta biće organizovana  likovna kolonija, a biće i filozofske škole, a premijera “Antigone” rađena u koprodukciji zaječarskog i prištinskog pozorišta, biće izvedena 22. avgusta na Romulijani, kazao je pored ostalog Đuričić.

Iako se o Zoranu Radmiloviću gotovo sve zna, treba podsetiti da je ovaj rođeni Zaječarac završio zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine.

Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Kada je doneta odluka da se u  Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime  ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio kako treba.

Nagrada za najbolje glumačko  ostvarenje  „Zoran Radmilović“, veoma omiljenu i cenjenu među glumcima, dodeljuje se na pozorišnom festivalu Dani Zorana Radmilovića koji se svake jeseni organizuje u Zaječaru.

Takođe, ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i  zaječarsko pozorište,  a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari