Zasluženi omaž najizvođenijoj predstavi kraljevačkog pozorišta 1Foto: S. V.

Programom nazvanim „Kamen za pod glavu“, po jednoj od najizvođenijih predstava Kraljevačkog pozorišta, sinoć je svečano zatvorena  izložba „Ispod podignute zavese – 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta“, autorke Mirjane Savić, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kraljevo.

U protekla dva meseca izložbu je videlo nekoliko hiljada posetilaca Galerije Narodnog muzeja Kraljevo.

Predstava „Kamen za pod glavu“  je posle priznanja osvojenih na 38. Saveznom festivalu pozorišnih amatera održanom juna 1994 u Vranju, kada je od 11 „Zlatnih maski“ osvojila čak 6 , nastavila svoj život još čitavu deceniju. Doživela je preko sto izvođenja, a o njenom značaju u nacionalnim okvirima dovoljno govori podatak da je 101. repriza izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 102. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Rađena je po tekstu tekstu Milice Novković, koji predstavlja jedan od najboljih dramskih tekstova u dvadesetom veku napisanih na srpskom jeziku.

Večerašnjim programom moderirao je Miodrag Dinulović, direktor kraljevačkog pozorišta, a njegovi sagovornici bili su glumci iz prve postave komada Milomir Nedeljković , Biljana Konstantinović i Mile Cvijović kao i Dragan Jakovljević koji je potpisao režiju.

Kraljevačko pozorište  od 1998. godine ima poluprofesionalni status , a od juna 2001 godine funkcioniše kao Javna ustanova Kraljevačko pozorište. Pozorište tako dobija status institucije grada sa definisanim standardima po kojima i danas radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari